У Єврокомісії заявили, що не можуть позбавити Угорщину головування в ЄС, але бойкотуватимуть Орбана

У ЄС незадоволені діями Орбана
Фото: EPA

Довіра в Євросоюзі до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана впала до нуля. ЄС бойкотуватиме його політику, але юридично Угорщину не можна позбавити головування в Раді ЄС. Про це сказала віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей та прозорості Вера Йоурова в інтерв'ю "Суспільному", яке опублікували 16 липня. 

"Ми не можемо позбавити Угорщину головування. Немає жодної можливості це зробити. Але ми можемо бойкотувати й відкрито показати, що не погоджуємося з політикою пана Орбана. Це те, що ми робимо зараз, і поступово готуємося до польського головування, яке починається після Нового року", – сказала вона.

Йоурова зазначила, що дії Орбана не зможуть завдати шкоди всередині ЄС, оскільки угорське головування припадає на той час, коли Рада ЄС не буде ухвалювати жодних важливих рішень.

"Ми на початку законодавчого періоду, зміни мандатів в інституціях", – пояснила вона.

Контекст:

2 липня, на другий день після початку головування країни в Раді ЄС, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан приїжджав у Київ, під час візиту він запропонував президенту України Володимирові Зеленському "припинення вогню" у війні країни-агресора РФ проти України. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

5 липня Орбан приїжджав у Москву й зустрічався з нелегітимним президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним. Він заявив, що Орбан прибув у Москву, зокрема, як голова Ради ЄС, повідомляло пропагандистське агентство ТАСС. Президент Євроради Шарль Мішель наголошував, що Угорщина, попри тимчасове головування в Раді ЄС, не має мандата на взаємодію з РФ від імені ЄС.

6 липня Орбан відвідав Азербайджан на неформальному саміті глав країн так званої Організації тюркських держав. Це спричинило негативну реакцію представника ЄС у зв'язку з тим, що до цієї організації причетна невизнана світовою спільнотою "Турецька Республіка Північного Кіпру".

8 липня Орбан прибув у Китай і зустрівся там із главою КНР Сі Цзіньпіном, після чого заявив, що Китай є "головною державою у створенні умов для встановлення миру у війні між РФ та Україною".

12 липня Орбан повідомив у соцмережі Х про зустріч із колишнім президентом США Дональдом Трампом, який має намір брати участь у президентських виборах восени 2024 року, назвавши її "Місією миру 5.0". "Ми обговорили способи досягнення миру. Гарна новина дня: він вирішить цю проблему", – написав Орбан. Як саме Трамп має намір вирішувати "проблему" російського вторгнення в Україну, прем'єр Угорщини не вказав.

15 липня Politico написало, що лідери Євросоюзу обмірковують бойкот саміту із закордонних справ у Будапешті через порушення правил зовнішньої політики Орбаном.