У Казахстані відбувся референдум про будівництво АЕС, спостерігачі зафіксували вкидання бюлетенів. Відео

На референдум винесли одне запитання
Фото: azattyq.org

6 жовтня в Казахстані відбувся референдум щодо будівництва у країні атомної електростанції, після 20.00 за місцевим часом (18.00 за Києвом) почався підрахунок голосів. Про це повідомляє "Радио Азаттык".

Виборцям пропонували відповісти на запитання, чи згодні вони з будівництвом АЕС у Казахстані.

Явка становила, за даними Центральної комісії референдуму, 63,87%. Таким, що відбулося, опитування визнали після перевищення показника явки у 50%.

"Десятки" активістів, які виступають проти АЕС, опинилися за ґратами напередодні голосування, наголошувало "Радио Азаттык".

Журналісти пишуть про порушення, які фіксували спостерігачі на виборах. Зокрема, один із них зняв вкидання бюлетенів у селі Темірлан Ордабасинського району.

"Як розповів "Азаттыку" спостерігач громадського фонду "Ұли көш" Берік Абенов, він залишив камеру телефона ввімкненою і вийшов на вулицю. Коли повернувся, побачив у телефоні це відео", – супроводили ролик журналісти.

ЗМІ пишуть також про перешкоджання роботі журналістів на виборчих дільницях.

Прокуратура заявила про виявлення двох порушень у день голосування, одне стосувалося проведення опитування про ставлення до АЕС, друге – агітації, зазначає "Радио Азаттык".

Контекст:

Референдум про будівництво АЕС відбувається у Казахстані як у "країні з непростою "ядерною" історією – під час гонки озброєнь Радянський Союз провів на сході республіки сотні наземних і підземних випробувань", зазначає "Радио Азаттык".

Влада припускає, що якщо будівництво АЕС ухвалять, воно обійдеться в суму від $8 млрд до $12 млрд.

Уряд Казахстану розглядає заявки на будівництво від компаній із Росії, Китаю, Франції і Південної Кореї.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв говорив, що будівництвом АЕС може зайнятися міжнародний консорціум.