У Консервативній партії Великобританії розповіли, як обиратимуть нового главу уряду. Заміну Трасс знайдуть наступного тижня

Трасс оголосила про відставку 20 жовтня, і вже до кінця місяця має з'явитися наступник
Фото: EPA

Очільники керівної Консервативної партії Великобританії вирішили, за якою процедурою проведуть вибори нового глави політсили замість Ліз Трасс, яка оголосила про відставку. Цей кандидат очолить уряд країни. Про це 20 жовтня повідомляє The Guardian.

Нового лідера партії можуть обрати до 31 жовтня, заявив голова Комітету 1922 року (парламентської групи Консервативної партії) сер Грем Бреді. Голова партії консерваторів Джейк Беррі додав, що процес виборів буде завершено 28 жовтня. Якщо ж претендент буде лише один, все відбудеться ще раніше.

У політсилі посилили вимоги до претендентів. Кандидат у прем'єри зможе балотуватися, заручившись підтримкою щонайменше 100 депутатів Консервативної партії (раніше було досить 20). Якщо це вдасться зробити лише одному претенденту, то він автоматично стане новим головою партії і прем'єром Британії, заявило керівництво консерваторів.

У Палаті громад британського парламенту консерватори мають 357 мандатів, тобто кандидатів на посаду може бути лише троє. Висунення кандидатів розпочнеться 20 жовтня увечері й завершиться о 14.00 понеділка, 24 жовтня.

Голосування депутатів відбудеться між 15.30 і 17.30 24 жовтня. Якщо висунуть трьох кандидатів, претендента з найменшою кількістю голосів виключать. Результат голосування оголосять о 18.00. Двоє кандидатів, як очікують, візьмуть участь у телевізійних дебатах. Після цього з вівторка до п'ятниці відбудеться онлайн-голосування серед усіх членів Консервативної партії.

Водночас інші британські політсили, зокрема, лейбористи, ліберальні демократи і Шотландська національна партія після невдачі уряду Трасс закликали до проведення дострокових парламентських виборів, пише ВВС. Лідер Лейбористської партії сер Кір Стармер на тлі повідомлення про відставку прем'єр-міністра заявив, що у Консервативної партії більше немає мандата на управління.

Контекст:

Трасс перемогла на виборах лідера Консервативної партії Великобританії, які проводили у липні – вересні. 6 вересня після зустрічі з королевою Єлизаветою II Трасс офіційно розпочала виконання обов'язків прем'єр-міністра Великобританії.

20 жовтня Трасс оголосила, що йде у відставку. Як зазначив Sky News, у Трасс найкоротший строк перебування на посаді серед усіх британських прем'єр-міністрів – 45 днів. 

Під час виступу зі своєю першою промовою Трасс анонсувала "сміливий план" щодо розвитку економіки через зниження податків і проведення реформ. Кризу спровокували саме ці плани Трасс і колишнього міністра фінансів Квазі Квартенга знизити податки і виділити гроші, щоб підтримати населення субсидіями, писала "Русская служба BBC".

Уряд не пояснив, де братиме гроші, що налякало фінансистів і союзників Великобританії. У ситуацію довелося втручатися Банку Англії, зазначало агентство Reuters. Провал бюджету зі скорочення податків сколихнув фінансові ринки і призвів до "повстання" в Консервативній партії, повідомив телеканал CNBC.