У Кремлі пояснили, чи стежить Путін за судом над Навальним

Навального можуть засудити до 3,5 року позбавлення волі
Фото: EPA
Президент Росії Володимир Путін готується до зустрічі з учителями й не стежить за судом над опозиціонером Олексієм Навальним, сказав прессекретар російського лідера Дмитро Пєсков.

Президент Росії Володимир Путін не стежить за судовим засіданням, на якому російському опозиціонеру Олексієві Навальному можуть замінити умовне покарання на реальний строк позбавлення волі. Про це повідомив його прессекретар Дмитро Пєсков у коментарі агентству ТАСС у вівторок, 2 лютого.

За інформацією Пєскова, у Путіна заплановано захід із лауреатами конкурсу "Вчитель року". Російський лідер готується зараз до зустрічі з учителями, які вчать майбутнє покоління росіян, підкреслив Пєсков.

17 січня Навальний повернувся до Росії з Німеччини, де його лікували після отруєння, як з'ясували фахівці, отруйною речовиною класу "Новачок". Політик був у комі 18 днів. Після повернення до РФ його відразу ж затримали у справі "Ів Роше" і відправили під арешт на 30 діб.

Ще 2014 року в межах цієї справи опозиціонер дістав 3,5 року умовно і до 29 грудня 2020-го перебував на випробувальному строку. Він мав не рідше ніж двічі на місяць приходити на реєстрацію в органи Федеральної служби виконання покарань, проте із серпня до січня не робив цього, оскільки був на лікуванні в Німеччині. Тепер умовний строк йому можуть замінити на реальний.

31 січня в кількох десятках російських міст відбулися акції протесту на підтримку Навального. На них затримали, за даними правозахисників, понад 5 тис. осіб. Серед затриманих було майже 100 журналістів і дружина Навального Юлія. Увечері Навального відпустили з поліції. Загалом на мітинги, за даними команди Навального, вийшло 200–300 тис. людей у 140 містах, писали "Открытые медиа".

Попередні акції на підтримку Навального провели 23 січня. У штабі політика заявили, що в мітингах по всій країні брало участь 250–300 тис. осіб. Затримали, за даними правозахисників, понад 4 тис. протестувальників, зокрема приблизно 200 неповнолітніх.

Сьогодні суд у Москві розглядає клопотання про заміну Навальному умовного строку на реальний. Опозиціонера можуть засудити до 3,5 року позбавлення волі.