У Кремлі стверджують, що в РФ поки не ухвалювали рішення про закриття кордонів

Пєсков: Зараз жодних рішень щодо цього не ухвалювали
Фото: ЕРА
Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков стверджує, що поки у Росії не ухвалювали рішення про закриття кордонів. Про це пише "Інтерфакс".

"Мені про це нічого невідомо, – відповів Пєсков на запитання. – Зараз жодних рішень щодо цього не ухвалювали".

Останніми днями російські ЗМІ повідомляли, що у Кремлі обговорюють імовірність введення воєнного стану у РФ і закриття кордонів. За даними "Новой газеты", після оголошення мобілізації, з 21-го до 24 вересня з Росії виїхало 261 тис. чоловіків.

Пєсков каже, що рішення про воєнний стан теж поки не ухвалювали.

Контекст:

21 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив, що підписав указ про оголошення часткової мобілізації у Росії для поповнення військ, які вторглися до України.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу уточнив, що призвати мають 300 тис. осіб. 22 вересня з'явилася інформація, що в указі Путіна є закритий пункт, у якому зазначають, що міноборони РФ може призвати до 1 млн осіб.

Шойгу та Путін стверджували, що мобілізовуватимуть лише резервістів (тобто громадян, які пройшли строкову службу або навчання на військовій кафедрі у ВНЗ), які мають військово-облікову спеціальність і бойовий досвід. Проте в указі цього не задокументовано.

20 вересня, коли звернення Путіна тільки анонсували, у російському сегменті Google зросла кількість запитів про те, як виїхати з РФ або дістати відтермінування від армії, а наступного дня, вже після оголошення Путіним про мобілізацію, у кілька разів зросли ціни на авіаквитки з РФ.

На автомобільних КПП на кордоні Росії з низкою країн виникли затори через велику кількість охочих виїхати. Зокрема, великі скупчення машин фіксують на кордоні з Фінляндією, Монголією і Грузією.