У Латвії заявили про замороження відносин із Білоруссю

Латвійські дипломати не потрапили в чорний список Білорусі, зазначив Семаніс
Фото: mfa.gov.lv
Відносини Латвії та Білорусі заморожено з погляду дипломатії. Про це в інтерв'ю Latvijas Radio 28 травня заявив посол Латвії в Білорусі Ейнарс Семаніс.

На початку тижня він був змушений покинути Мінськ через припинення роботи посольства Латвії в Білорусі.

За словами Семаніса, латвійські дипломати не потрапили у чорний список Білорусі, це дає сподівання на нормалізацію відносин двох країн.

Посол Латвії порівняв ситуацію між двома країнами з подіями в жовтні 2020 року, коли Білорусь вимагала у Польщі і Литви відкликати своїх послів на консультацію. Тоді роботу посольств Литви і Польщі не перервали. Але зараз роботу посольства Латвії в Мінську припинили, зазначив Семаніс. Ситуація з відносинами Латвії та Білорусі – "дуже погана і дуже сумна", додав посол.

Семаніс підкреслив, що обидві країни підписали міжнародні угоди з прав людини, тому Латвія не може бути байдужою до подій, які відбуваються в Білорусі.

Контекст:

Семанісу запропонували покинути Білорусь після того, як 24 травня біля готелю Radisson Blu Hotel Latvija в Ризі, де вивішено прапори країн – учасниць чемпіонату світу з хокею, міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс і голова Ризької думи Мартіньш Стакіс замінили державний прапор Білорусі на біло-червоно-білий прапор.

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей назвав інцидент із прапором Білорусі в Ризі "актом державного вандалізму".

Латвія у відповідь на дії Білорусі повідомила про вислання білоруських дипломатів "до нормалізації відносин".

Інцидент у Ризі відбувся після того, як літак Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса, 23 травня здійснив у Мінську екстрене приземлення нібито через повідомлення про мінування (згодом вибухових речовин на борту судна не виявили). "Для супроводу" літака за дорученням Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, підняли винищувач білоруських ВПС.

Після перевірки білоруські спецслужби зняли з рейсу і затримали одного із засновників білоруського опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу (в Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі, Лукашенко заперечує). 

Увечері 24 травня з'явилося відео з Протасевичем, у якому він говорить, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську, співпрацює зі слідством і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську". У Європі зазначали, що на обличчі журналіста було видно сліди побиття.

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі і закликали негайно звільнити затриманих.

Переслідування Протасевича пов'язують із Telegram-каналом NEXTA. Паблік здобув широку популярність улітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.