У Латвії затримали шефредактора російської пропагандистської служби "Sputnik Латвия"

Касема підозрюють у порушенні санкцій і шпигунстві
Фото: КАСЕМ / Telegram

Латвійська Служба державної безпеки (СДБ) повідомила про затримання громадянина Латвії за співпрацю з кремлівським пропагандистським ресурсом, на який накладено санкції ЄС. Відомство не називає імені затриманого, але МЗС РФ підтвердило, що йдеться про шефредактора литовської служби Sputnik Марата Касема.

У СДБ зазначили, що давно стежать за діяльністю Касема. Очолювану ним служба Sputnik започаткувала російська медіагрупа "Россия сегодня". До неї також входить відомий пропагандистський телеканал RT (раніше – Russia Today).

У литовському відомстві зазначають, що цей ЗМІ розповсюджує повідомлення відповідно до інтересів Кремля, зокрема регулярно дискредитує Латвію та союзні їй країни. Після вторгнення Росії в Україну цей пропагандистський ресурс заблокували у країнах – членах ЄС у зв'язку з виправданням воєнної агресії Росії проти України та діями з дестабілізації ситуації в інших країнах Європи.

СДБ зазначає, що розслідування щодо Касема ведуть за ч. 1 ст. 84 Кримінального кодексу Латвії, тобто за ймовірне порушення санкцій ЄС.

Російське МЗС пише, що Касема затримали 5 січня і цього самого дня відправили під арешт. За даними міністерства, крім порушення санкцій, йому також інкримінують шпигунство на користь Росії, що може спричинити покарання аж до 20 років позбавлення волі.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, в березні 2022 року, ЄС припинив мовлення пропагандистських російських ЗМІ Sputnik і RT на своїй території. Як зазначали у заяві Ради ЄС, заборона діятиме до закінчення війни й доти, доки Росія і пов'язані з нею ЗМІ "не припинять проводити дії з дезінформації та інформаційного маніпулювання".

У ЄС зазначили, що Sputnik і RT наразі під постійним контролем влади Росії і "відіграють важливу роль у просуванні й підтримці воєнної агресії проти України та дестабілізації сусідніх із нею країн".