У Ленінградській області РФ невідомі підірвали лінію електропередавання – губернатор

ФСБ порушила справу за фактом підриву опори ЛЕП
Фото: Александр ДроZденко / Telegram
У ніч на 1 травня в Сусанінському селищі Ленінградської області РФ невідомі підірвали лінію електропередавання. Про це повідомив місцевий губернатор Олександр Дрозденко.

За словами посадовця країни-агресора РФ, одну з опор ЛЕП підірвали, на іншій виявили "невідомий предмет, схожий на вибуховий пристрій".

Пізніше Дрозденко повідомив, що "загрозу підриву другої опори ЛЕП ліквідовано": вибухотехніки зняли й розмінували заряд із підривачем.

Губернатор запевнив, що "електропостачання населених пунктів і цивільної інфраструктури не порушено – мережу перемкнула підстанція в автоматичному режимі.

Водночас російський Telegram-канал "112" стверджує, що приблизно о 1.00 у всіх жителів, які отримували електроенергію від Ленінградської АЕС, зникло світло.

За фактом підриву опори ЛЕП регіональне управління ФСБ порушило кримінальну справу за ст. 281 (диверсія), 222.1 (незаконний обіг вибухових пристроїв) Кримінального кодексу РФ, повідомив Дрозденко.

Контекст:

Протягом останнього року в Росії сталася низка вибухів на об'єктах, які розташовані далеко від зони бойових дій в Україні. Зокрема, у грудні 2022 року вибухи пролунали на двох аеродромах у Рязанській і Саратовській областях. "Медуза" уточнила, що вони розташовані за 500 км і 750 км від кордону з Україною.

У міноборони РФ заявили, що аеродроми атакували українські безпілотники. Доказів у Москві не навели, влада України про свою причетність до інцидентів не заявляла. Унаслідок атак загинуло троє людей, постраждало ще четверо, кілька літаків було пошкоджено.

2 квітня 2023 року під час "творчого вечора" пропагандиста Владлена Татарського в кафе в Санкт-Петербурзі пролунав вибухТатарський загинув, повідомляли про 32 потерпілих. Відповідальність за вибух узяло на себе російське формування "Национальная республиканская армия".

Унаслідок вибуху в занедбаній будівлі в передмісті Санкт-Петербурга ввечері 26 квітня утворилася вирва діаметром шість метрів.

В Офісі президента України, коментуючи вибухи в Росії, припустили, що "таких ексцесів буде дуже багато". Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов прогнозував, що удари по території РФ будуть "глибшими і глибшими".

Частина вибухів у РФ – справу рук самих росіян, заявили в ГУР у квітні 2023 року.