У Мексиці президентом уперше обрали жінку

Шейнбаум висунула керівна політсила Мексики
Фото: ЕРА

На виборах президента Мексики, які відбулися 2 червня, найбільшу підтримку виборців здобула колишня очільниця столиці країни Мехіко Клаудія Шейнбаум. Про це з посиланням на дані так званого швидкого підрахунку повідомляє ЦВК Мексики.

Згідно з підрахунками, підтримка представниці керівної партії "Рух національного відродження" Шейнбаум становить у середньому 59,5% (нижня межа – 58,3%, верхня межа – 60,7%).

Друге місце посідає кандидат у президенти від альянсу "Сила й серце за Мексику" Сочитль Гальвес, за нього проголосувало, за даними "швидкого підрахунку", у середньому 27,6%.

Усього на виборах глави держави балотувалося троє, останнє місце з них посідає Хорхе Альварес Майнес від партії "Громадянський рух" – 10,35%.

Офіційно результати виборів оголосять згодом.

Явка на виборах президента була приблизно 60,8%.

61-річна Шейнбаум – мати двох дітей, професорка у сфері біоінженерії й колишня голова Мехіко, зазначає BBC.

Раніше жінок президентами Мексики не обирали. Офіційно Шейнбаум обійме посаду глави держави 1 жовтня.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор у соцмережі Х уже назвав Шейнбаум вільно й демократично обраною "першою жінкою-президентом за 200 років незалежного життя" республіки.

Із "переконливою перемогою на виборах" Шейнбаум привітав президент України Володимир Зеленський.

"Бажаю новообраній президентці успіхів на посаді й висловлюю найкращі побажання Мексиці щодо подальшого зростання добробуту, безпеки й економічних можливостей для кожної сім'ї та всієї країни, а також щодо зміцнення її глобального лідерства", – написав він.

Президент України також висловив сподівання на "плідну співпрацю й подальше зміцнення українсько-мексиканських відносин".

"Ми впевнені, що Мексика може відігравати значну роль у глобальних зусиллях, спрямованих на досягнення справедливого і тривалого миру в Україні, а також на відновлення повної сили Статуту ООН у всьому світі", – заявив Зеленський.