У Мінекономіки України заявили про прогрес у переговорах про зону вільної торгівлі з Туреччиною

Угода про вільну торгівлю з Туреччиною залежить від президентських рішень
Фото: depositphotos.com

Угода про зону вільної торгівлі з Туреччиною може збільшити торговельний обіг України на $10 млрд; українській стороні вже надійшла оновлена тарифна пропозиція від Туреччини, розповіли в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 1 вересня заявило про перезавантаження переговорів із Туреччиною щодо угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ). Про це повідомила пресслужба міністерства у Facebook за підсумками розмови між главою українського відомства Ігорем Петрашком і міністром торгівлі Туреччини Рухсаром Пекджаном.

"Наша мета – перезавантажити довготривалі переговори і віднайти взаємовигідне рішення для укладання угоди про вільну торгівлю. Переконаний, це дасть поштовх до реалізації нашої амбітної цілі – збільшення торговельного обороту на $10 млрд", – зазначив Петрашко.

Сторони обговорювали підвищення тарифів Туреччиною в зоні Світової організації торгівлі й те, як негативно це вплинуло на українські компанії.

"Сторони погодилися, що одним із варіантів урегулювання ситуації є спільне напрацювання оптимальної тарифної пропозиції та укладення угоди про вільну торгівлю", – підкреслили в українському міністерстві.

У повідомленні йдеться, що 28 серпня турецька сторона спрямувала оновлену тарифну пропозицію щодо доступу на ринок Туреччини для українських товарів.

"Українські виробники стикаються з численними обмежувальними заходами, запровадженими турецькою стороною з початку цього року. Тому міністри домовилися, що найближчим часом торговий представник України та заступник міністра Тарас Качка відвідає Анкару для комплексних консультацій із переговірником із турецького боку", – розповіли у пресслужбі.

Зі свого боку, Качка за підсумками переговорів зазначив у Facebook, що поки зарано говорити про те, якою буде угода про вільну торгівлю з Туреччиною.

"Очевидно, що можливість така існує (підписати цю угоду). Вона потребуватиме політичних рішень на рівні президентів. У найближчі тижні будемо активно працювати, щоб підготувати ґрунт", – написав Качка.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган у листопаді 2018 року говорив, що Україна і Туреччина планують підписати угоду про ЗВТ до кінця 2018 року, проте цього не відбулося. У серпні 2019 року він закликав фіналізувати процес підписання документа.

Посол України в Туреччині Андрій Сибіга в лютому цього року говорив, що угода про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною готова на 95%. У липні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба припустив, що угоду про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною підпишуть 2020 року.