У міноборони Росії заявили, що інструктори зі США готують бойовиків ІДІЛ для боротьби з армією Сирії

США заявляли, що поки не планують виводити війська із Сирії
Фото: EPA

У міністерстві оборони Росії заявили, що американські інструктори в таборі біженців у Сирії створюють збройні формування з бойовиків ІДІЛ, які іменують "Новою сирійською армією".

Інструктори зі США готують бойовиків "Ісламської держави" (ІДІЛ) для боротьби з армією Сирії. Про це йдеться у повідомленні російського Центру примирення ворогуючих сторін на сторінці у Facebook міноборони РФ.

"Незважаючи на заяви американської сторони про безумовну відданість знищенню терористичного угруповання ІДІЛ, "міжнародна коаліція" продовжує взаємодіяти із залишками терористів на території Сирії", – ідеться в повідомленні.

За інформацією біженців із табору, розташованого біля міста Джіср-еш-Шаддаді провінції Ель-Хасека, табір начебто "уже понад півроку використовує міжнародна коаліція як базу підготовки бойовиків, які прибувають туди з різних районів Сирії".

"За словами біженців, які покинули табір, більшість бойовиків раніше входила до розгромлених сирійськими урядовими військами терористичних угруповань ІДІЛ і "Фронт аль-Нусра". На сьогодні в районі табору біженців зосереджено приблизно 750 бойовиків, які прибули з Ракки, Дейр-ез-Зора, Абу-Кемаля і східних територій Євфрату. Основний кістяк угруповання становить понад 400 терористів ІДІЛ, які за підтримки США безперешкодно виїхали автоколоною з Ракки в жовтні цього року", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що "під керівництвом американських інструкторів сил спеціальних операцій із розрізнених груп бойовиків у тренувальному центрі біля табору біженців створюють нові збройні формування, іменовані "Новою сирійською армією".

"За словами  біженців, які повернулися до своїх домівок, американські інструктори оголосили, що після завершення курсу підготовки, створювані формування буде перекинуто на південь Сирії для боротьби із сирійськими урядовими військами", – додали в міноборони Росії.

Військовий конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях брали участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди і бойовики "Ісламської держави". У вересні 2014 року операцію проти ІДІЛ почала коаліція на чолі зі США.

У вересні 2015 року до конфлікту приєдналася Росія. У березні 2016 року президент РФ Володимир Путін наказав почати виведення основних російських сил із країни, однак авіаційне угруповання РФ продовжувало завдавати ударів по позиціях сил, які протистоять президентові Сирії Башару Асаду.

6 грудня 2017 року Путін, покликавшись на інформацію міністра оборони РФ Сергія Шойгу, заявив про повний розгром ІДІЛ у Сирії. За словами президента РФ, завершилася антитерористична операція на західному і східному берегах Євфрату.

Того самого дня представник міністерства оборони США Ерік Пехон зазначив, що в Сирії залишилося приблизно 3 тис. бойовиків "Ісламської держави", які дислокуються переважно вздовж річки Євфрат, на південь від міста Дейр-ель-Зор. Він запевнив, що ІДІЛ "не було повністю розгромлено чи знищено у Сирії". У країні залишається приблизно 2 тис. американських військових.

11 грудня Путін під час відвідування сирійської авіабази Хмеймім повідомив, що ухвалив рішення про виведення з країни "значної частини російських військ".

Незважаючи на це, верховний представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні наголосила, що військовий конфлікт у Сирії не можна вважати завершеним.

У Білому домі заявили, що США поки не планують виводити війська із Сирії.