У Мінську шестирічного сина активістки забрали до притулку, його віддали після того, як до закладу прийшло приблизно 300 осіб

Дитину віддали батькам на другу добу
Фото: TUT.by

Малолітнього сина білоруської активістки відвезли до притулку, бо його матір затримали правоохоронці і вона не змогла забрати його зі школи вчасно.

У Мінську шестирічного сина активістів "Европейской Беларуси" Олени Лазарчик і Сергія Мацкойтя зі школи забрали у притулок, поки мати дитини була затримана. Про це на своїй сторінці у Facebook розповіла журналістка Олена Халіп.

17 вересня Лазарчик на виході із правозахисного центру "Весна" затримали співробітники міліції. Її протримали у відділку до 23.00 і відпустили.

З'ясувалося, що співробітники школи №126, де в першому класі навчається син Лазарчик, після того як мати не прийшла забирати його з групи подовженого дня, викликали органи опіки і відправили дитину у притулок. Водночас ні батькові, ні повнолітній сестрі, ні бабусі хлопчика зі школи не зателефонували, хоча всі їхні контакти були в його особовій справі.

18 вересня до Лазарчик додому прийшли співробітники опіки, щоб перевірити умови життя дитини. Після цього в районному управлінні освіти активістці сказали, що вона може забрати сина з притулку, однак директорка установи заявила, що у неї немає для цього "дозвільних" документів.

19 вересня до притулку прийшло приблизно 300 осіб, повідомляє "МБХ медиа". Зрештою активістці дозволили увійти до закладу. Після переговорів вона змогла забрати сина.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифікували, і вимагають перевиборів. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів.

За час протестів затримали понад 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.