У МВС Грузії заявили, що побитий на акції ЛГБТ оператор помер від передозування наркотиками, протестувальники та сім'я загиблого обурилися

Оператора Лашкараву сьогодні поховали, його проводжали в останню путь колеги
Фото: EPA
Попередньою причиною смерті телеоператора Лексо Лашкарави, побитого противниками ЛГБТ у Грузії, МВС країни назвало наркотики. Повідомлення за підсумками брифінгу 11 липня директора департаменту кримінальної поліції МВС Грузії Мамуки Челідзе опубліковано на сайті відомства 12 липня.

Відповідно до висновку хімічної експертизи, зразки, взяті з тіла оператора, містили морфін, кодеїн, тетрагідроканабінол, габапентин і моноацетинморфін.

За проміжними даними експертизи, причиною смерті могло бути передозування цими засобами.

За даними відомства, Лашкарава напередодні смерті придбав психотропні препарати й одноразові шприци в аптеці на вулиці Бахтріоні. У МВС також стверджують, що Лашкарава того дня купував і вживав наркотики разом із другом, після чого йому двічі ставало зле.

Міністерство опублікувало у Facebook відео з камер спостереження, які використало слідствоо.

Заява МВС викликала обурення в учасників акції протесту з вимогою відставки глави уряду, яку проводять перед будівлею парламенту, повідомив портал "Новости-Грузия". Частина учасників акції перемістилася до офісу керівної партії "Грузинська мрія" і почала кидати в бік будівлі – банки з фарбою, а в поліцію – яйця. Кількох активістів забрала поліція.

Сім'я і редакція телеканала "Пірвелі", де працював Лашкарава, розцінюють заяви МВС як спробу дискредитації загиблого, ідеться на сайті "Пірвелі".

Засновник грузинської Асоціації анестезіології та критичної медицини Вахтанг Калоян упевнений, що висновки експертизи, навіть проміжні, неможливо було підготувати за такий короткий строк. Лікарка Нана Гегечкорі, яка працює в медичному центрі у Брукліні, назвала версію МВС Грузії про передозування тричі за півдня "абсурдною з медичного погляду", повідомляє "Пірвелі".

Контекст:

5 липня у столиці Грузії під час заворушень за участю противників ходу ЛГБТ-спільноти постраждало понад 50 журналістів, марш скасували.

У справі про заворушення противників ЛГБТ-спільноти у Тбілісі обвинувачення висунуто 16 особам. Грузинські правоохоронці затримали 20 учасників заворушень, потерпілими визнано 36 осіб, зокрема 30 співробітників ЗМІ.

Оператор телеканала "Пірвелі" Лашкарава помер удома за шість днів після того, як його жорстоко побили під час заворушень у Тбілісі. Він дістав переломи лицьових кісток і струс мозку, його прооперували і він кілька днів провів у лікарні.

У МВС Грузії повідомили, що у справі про насильство щодо Лашкарави було затримано п'ятьох осіб.

13 липня Лашкараву поховали. Оператори різних ЗМІ влаштували біля його будинку коридор із камер з опущеними об'єктивами, повідомило "Эхо Кавказа".