У МЗС Білорусі вважають, що в масових затриманнях 25 березня в Мінську не було нічого "неєвропейського"

У МЗС Білорусі зазначили, що загони міліції особливого призначення гарантували безпеку громадян
Фото: svaboda.org

Акція до Дня волі, яка пройшла 25 березня в Мінську, була несанкціонованою, участь у таких акціях має конкретні наслідки в будь-якій країні світу, заявив прес-секретар міністерства закордонних справ Білорусі Дмитро Мирончик.

Головним завданням співробітників загонів міліції особливого призначення під час акції до Дня волі 25 березня в Мінську було "гарантування безпеки громадян та недопущення кровопролиття", особливо з огляду на інформацію про підготовку провокацій, сказав прес-секретар міністерства закордонних справ Білорусі Дмитро Мирончик у коментарі агентству БЕЛТА.

"Насамперед хочу зазначити, що право громадян на мирні зібрання і вільне висловлення думки закріплено в конституції нашої країни. Однак ключове слово тут – мирні. Якщо ж до місця заходу підвозять "коктейлі Молотова", підганяють автомобілі зі зброєю, залучають анархістів, то назвати таку акцію мирною язик не повертається", – зазначив він.

Мирончик додав, що за умов наростання і розширення географії терористичної загрози владі важливо бути особливо пильною та діяти на випередження, а не "розгрібати" наслідки.

"Саме такий урок ми дістали з нещодавніх терористичних актів у Лондоні, Берліні, Парижі, Брюсселі, Ніцці. Саме цим керувалася білоруська влада 25 березня. Головним завданням було гарантувати безпеку громадян і не допустити кровопролиття, особливо з огляду на наявну інформацію про підготовку провокацій", – заявив він.

Прес-секретар підкреслив, що акція до Дня волі була несанкціонованою, а участь у таких акціях має конкретні наслідки в будь-якій країні світу.

"І що "неєвропейського" змогли побачити в діях наших правоохоронних органів західні політики? У Мінську розганяли демонстрантів водометами? Можливо, газ розпилювали? Ні. І слава богу. Обійшлося без жертв", – заявив він.

Мирончик додав, що санкціоновані акції в низці міст того ж дня минули без інцидентів: "І якщо бути послідовними, то тоді європейським інститутам і політикам треба висловлювати "стурбованість" і численними затриманнями напередодні святкування ювілею Римського договору 25 березня, активним використанням під час розгону демонстрацій у європейських столицях водометів, газу та інших спецзасобів. Але, напевно, простіше за звичкою "під мікроскопом" розглядати Білорусь. І не помічати  при цьому, що санкціоновані акції в низці міст нашої країни того ж дня минули без жодних інцидентів".

25 березня в Мінську пройшла акція до Дня волі, хоча міська влада не дала на це дозволу. Співробітники загонів міліції особливого призначення оточили активістів, розбили їх на групи і масово затримували, декілька десятків журналістів також затримали. Аналогічні акції пройшли в інших містах країни.

За оцінками правозахисників, понад 700 осіб затримали під час акції в Мінську.

У ЄС заявили, що дії правоохоронців під час мітингу суперечать зобов'язанням, які взяв на себе Мінськ. У Євросоюзі підкреслили, що репресії щодо свободи слова і зібрань суперечать заявленій Білоруссю політиці демократизації.

Сьогодні в Білорусі відбулася нечисленна акція протесту, вона супроводжувалася новими затриманнями.

День волі – неофіційне свято, його не визнає влада Білорусі. Воно відзначається в річницю створення Білоруської Народної Республіки 25 березня 1918 року, яка проіснувала менше ніж рік, до того як Білорусь захопили більшовики і проголосили в ній радянську владу.