У МЗС Естонії заявили про дзеркальну відповідь на вислання із РФ консула країни

Зазвичай на вислання дипломата дають симетричну відповідь, заявили у МЗС Естонії
Фото: vm.ee
Естонія готує вислання із країни російського дипломата у відповідь на затримання й депортацію із РФ консула в Санкт-Петербурзі Марта Лятте. Про це в коментарі ERR 7 липня заявила керівниця відділу з питань зв'язків із громадськістю МЗС Естонії Аарі Леммік.

За її словами, "у практиці міжнародних відносин зазвичай на вислання дипломата дають симетричну відповідь". Але деталей вислання дипломатів не розголошують, зазначила Леммік.

Вона додала, що естонський дипломат у РФ "виконував свою звичайну роботу, відштовхуючись від правових актів, що регулюють дипломатичну діяльність".

Контекст:

У ФСБ заявляли, що затримали Лятте нібито під час отримання матеріалів закритого характеру від громадянина РФ.

У МЗС Естонії відповіли, що обвинувачення на адресу Лятте безпідставні, а докази сфальсифіковано. Дипломат, за даними відомства, проводив робочу зустріч у політехнічному університеті, а потім його затримали на півтори години.

7 липня МЗС РФ повідомили, що Росія висилає Лятте, його оголосили персоною нон ґрата, і він має покинути територію країни протягом 48 годин. У російському зовнішньополітичному відомстві заявили, що мають "неспростовні докази протизаконної діяльності" естонського дипломата.

У квітні під схожим приводом затримували українського консула Олександра Сосонюка. 21 квітня він покинув територію РФ.