У МЗС РФ заявили, що нові санкції США – "бажання поквитатися за фіаско ракетної атаки проти Сирії"

МЗС РФ про тих, хто потрапив під санкції: Добре вчили й інструктували
Фото: Ukrainian Foreign Ministry - МИД России / Facebook

Занесення до санкційного списку США Гатчинського навчального центру зенітних військ та 183-го зенітного ракетного полку може бути наслідком того, що "добре навчали" сирійських військових, які збили "більшу частину ракет західних агресорів", зазначили у МЗС РФ.

США ввели санкції проти російських оборонних організацій через невдачі в Сирії. Заяву про це поширив департамент інформації і друку міністерства закордонних справ (МЗС) РФ.

"Формально Росію намагаються звинуватити у порушенні американського закону, що забороняє військово-технічне співробітництво з Іраном, КНДР і Сирією, який жодного стосунку до нашої країни мати не може. Насправді явно йдеться про банальне бажання поквитатися за фіаско ракетної атаки проти Сирійської Арабської Республіки, розпочатої США 14 квітня спільно з Великобританією і Францією з порушенням міжнародного права", – ідеться в коментарі.

На думку російських дипломатів, їхню версію підтверджує занесення до санкційного списку Гатчинського навчального центру зенітних військ та 183-го гвардійського зенітного ракетного полку.

"Мабуть, за те, що добре навчали та інструктували воїнів сирійської протиповітряної оборони, які збили більшу частину ракет західних агресорів", – зазначили у МЗС РФ.

У заяві йдеться, що "прагнення у будь-який спосіб утримати одноосібне домінування у світі штовхає США до нераціональних, а деколи просто небезпечних кроків".

"Можна тільки порадити американським політикам, яким кортить "покарати" усіх, хто проводить незалежну лінію на міжнародній арені, не переоцінювати своїх сил. Адже нинішні санкції – це фактичне визнання того, що сирійські зенітники 14 квітня переконливо продемонстрували можливості зброї радянського і російського виробництва, влучили точно по ракетних цілях", – заявили в Москві.

У ніч на 14 квітня США, Великобританія і Франція завдали ударів по трьох об'єктах у Сирії. Спецоперація стала відповіддю на ймовірне застосування хімічної зброї у місті Дума у Східній Гуті 7 квітня.

Російські підрозділи ППО у Сирії у відбитті атаки США та їхніх союзників участі не брали.

Трамп заявляв, що жодну з ракет не було збито системами ППО.

25 квітня міністерство оборони РФ продемонструвало журналістам залишки нібито американських ракет, які було збито в Сирії під час ударів США й союзників.