У Німеччині хочуть посилити кордон з Угорщиною через спрощення в'їзду для росіян

У Німеччині закликали вжити заходів проти рішення Угорщини
Фото: EPA

Міністр внутрішніх справ німецької землі Бранденбург Міхаель Штюбген закликав запровадити прикордонний контроль на всіх кордонах ЄС з Угорщиною через новий указ угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана про пом'якшення візового режиму для громадян Росії та Білорусі. Про це 3 серпня пише Bild.

"Європейські договори допускають прикордонний контроль у виняткових ситуаціях. Так само, як ми чинимо з Польщею і Чехією, такі країни, як Австрія, Хорватія, Словаччина та Румунія, повинні будуть робити те саме", – сказав він.

За словами політика, неприйнятно, щоб країна ЄС дозволяла росіянам в'їжджати практично безконтрольно. За його словами, посилення контролю має не допустити "безперешкодного проникнення російських агентів і вбивць" у Європу.

Також запровадження таких заходів не відкидає федеральна міністерка внутрішніх справ Ненсі Фезер. За її словами, небезпека російського шпигунства і диверсій висока та ще більше зросла з початку агресивної війни Росії проти України. Тому всі партнери ЄС мають активізувати свої зусилля із захисту від російського шпигунства й саботажу і "не мають створювати потенційні точки входу", сказала вона.

Глава консерваторів у парламенті ЄС, німецький політик Манфред Вебер заявив у коментарі Bild, що будь-хто, хто впускає росіян у ЄС, не перевіряючи їх, серйозно загрожує безпеці Європи. За його словами, російські шпигуни та вбивці вже завдали великої шкоди ЄС і Німеччині, і потрібно запобігти подальшій шкоді.

Контекст:

Угорщина 29 липня спростила правила в'їзду для громадян країни-агресора Росії та її союзника Білорусі.

Росіян і білорусів у липні долучили до програми отримання "національної карти" – дворічної посвідки на проживання для охочих працювати в Угорщині. Програма дає змогу іноземцям перевезти до Угорщини сім'ю і за три роки претендувати на одержання постійної посвідки на проживання. Отримувачі карти можуть безперешкодно в'їжджати у країну і переміщатися в інші країни ЄС без перевірки безпеки на європейському рівні.

У відповідь у ЄС закликали вжити термінових заходів проти Угорщини. Вебер надіслав листа президенту Ради ЄС Шарлю Мішелю з вимогою порушити це питання на наступному саміті лідерів у жовтні.