У Німеччині рейтинг блоку Меркель обвалився до рекордно низького рівня

Меркель відмовилася балотуватися в канцлери
Фото: EPA
Приблизно за три тижні до виборів у Бундестаг рейтинг консервативного блоку партій Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС), представницею якого є канцлерка Ангела Меркель, упав до рекордно низького рівня. Про це свідчать дані опитування DeutschlandTrend, повідомила 2 вересня програма Tagesschau, яка виходить на ARD. 

Якби загальні вибори відбулися найближчої неділі, Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) набрала б найбільше голосів – вона поліпшила свої позиції на сім відсоткових пунктів – до 25% – проти результатів аналогічного опитування попереднього місяця.

На другому місці блок ХДС/ХСС із 20% голосів – на сім відсоткових пунктів менше проти минулого місяця. На третьому місці із 16% підтримки – партія "Союз 90 / Зелені", проте рейтинг політсили впав на три пункти за місяць.

Далі – "Вільні демократи" з 13% (+один пункт), "Альтернатива для Німеччини" – 12% (+два пункти) і партія "Ліві" – 6%.

35% опитаних вважають кращим уряд, очолюваний СДПН, що на п'ять пунктів більше, ніж в опитуванні від 20 серпня. 24% хочуть, щоб ХДС/ХСС і надалі очолював федеральний уряд (-6%). Кожен восьмий (13%, на два пункти менше, ніж минулого місяця) виступає за коаліцію, очолювану "Союзом 90 / Зелені".

Якби канцлера Німеччини вибирали прямим голосування, то:

  • за лідера СДПН Олафа Шольца проголосувало б 43% виборців;
  • за главу Християнсько-демократичного союзу Арміна Лашета – 16%;
  • за лідерку "Союз 90 / Зелені" Анналену Бербок – 12%.

Ще 29% досі не можуть або не хочуть вибирати когось із цих політиків.

Контекст:

Нинішня канцлерка Німеччини, представниця ХДС Ангела Меркель після 15 років на посаді відмовилася знову висувати свою кандидатуру на вибори, які проведуть 26 вересня. Про це вона заявила ще 2018 року, а в новорічному зверненні 2021 року підтвердила своє рішення.

На посаду її наступниці розглядали тодішню голову ХДС і міністерку оборони Аннегрет Крамп-Карренбауер, проте вона в лютому минулого року відмовилася балотуватися в канцлери і заявила про відставку з поста голови партії.

У січні новим головою партії ХДС став Лашет. Його ж ХДС висунула на вибори канцлера.