У Німеччині судитимуть 100-річного колишнього охоронця концтабору

З 1936-го до 1945 року в концтаборі Заксенгаузен ув'язнили понад 200 тис. осіб
Фото: EPA

Восени цього року в Німеччині відбудеться суд над 100-річним колишнім охоронцем нацистського концтабору Заксенгаузен, де загинуло понад 100 тис. людей. Про це 1 серпня повідомило видання Die Welt.

Охоронець служив у концентраційному таборі Заксенгаузен із січня 1942 року до лютого 1945 року. Його підозрюють у причетності до більш ніж 3500 вбивств.

Суд мають почати в жовтні. Підсудний мусить мати можливість відвідувати засідання від 2 до 2,5 годин у день.

Стефані Бора, яка має докторський ступінь з історії й нині працює науковою співробітницею Берлінського центру документації "Топографія терору", привітала це рішення. Вона зазначила, що "вбивство не має терміну давності, тому навіть люди похилого віку мають відповідати в суді".

З 1936-го до 1945 року в концтаборі Заксенгаузен ув'язнили понад 200 тис. людей. Десятки тисяч ув'язнених померли там через голод, хвороби, примусову працю, медичні експерименти та жорстоке поводження або стали жертвами систематичного винищення.

Контекст:

Протягом останніх років у Німеччині відбулася низка обвинувачень і судових процесів проти колишніх членів груп безпеки та адміністрації двох концентраційних таборів Освенцім і Штуттгоф. Зокрема, 5 лютого висунули обвинувачення колишній секретарці Штуттгофа, жінку підозрюють у причетності до більш ніж 10 тис. убивств.

Загалом у німецьких концтаборах, за даними Всесвітнього центру пам'яті Голокосту, вбили від 5 до 6 млн євреїв.