У Нью-Йорку демонтували кінну статую Рузвельта

У пам'ятнику Рузвельту побачили расову ієрархію

Фото: depositphotos.com

У Нью-Йорку (США) демонтували статую 26-го президента США Теодора Рузвельта, встановлену біля Американського музею природної історії. Про це 21 січня повідомляє CNN.

Скульптуру встановили 1940 року. На композиції – Рузвельт верхи на коні і представники корінного населення Америки й вихідця з Африки. Представник музею повідомив, що процес демонтажу статуї проводили зі спеціалістами зі збереження історичних пам'яток, він охоплюватиме реставрацію площі перед музеєм.

Музей висунув вимогу прибрати статую в червні 2020 року після вбивства Джорджа Флойда в Міннеаполісі і протестів, які відбулися після цього.

"Сама статуя передає расову ієрархію, яку музей та представники громадськості давно вважають тривожною", – ішлося в запиті музею.

Занепокоєння організації викликало те, що білу людину Рузвельта поміщено в центрі верхи на коні, а афроамериканець та індіанець ідуть за ним пішки.

Запит схвалив тодішній мер Нью-Йорка Білл де Блазіо, а за рік Комісія з громадського дизайну Нью-Йорка одностайно проголосувала за демонтаж скульптури.

Контекст:

Флойд помер 25 травня 2020 року невдовзі після затримання поліцейськими, офіцер поліції американського міста Міннеаполіс Дерек Шовін під час затримання утримував свою ногу на його шиї. Патрульні підозрювали Флойда в тому, що він розплатився підробленою 20-доларовою купюрою. Загибель афроамериканця спричинила хвилю протестів проти расової нетерпимості в усьому світі.

Під час протестів мітингувальники зруйнували кілька пам'ятників. 9 червня від рук учасників антирасистських протестів постраждали два пам'ятники відкривачу Америки Христофору Колумбу.

18 червня демонстранти підпалили, розмалювали та скинули на землю статую одного з батьків – засновників США Джорджа Вашингтона.

5 липня в місті Рочестер (штат Нью-Йорк) невідомі зруйнували пам'ятник письменнику, видатному діячеві боротьби за скасування рабства Фредеріку Дугласу. 14 серпня учасники мітингу в американській Північній Кароліні знесли пам'ятник військам Конфедерації.

12 вересня влада міста Шарлотсвілл (штат Вірджинія) демонтувала пам'ятник армії конфедератів часів Громадянської війни у США XIX століття.