У Новій Зеландії новим поколінням довічно заборонили купувати цигарки

Молоді новозеландці більше не зможуть законно купувати тютюнові вироби
Фото: pixabay.com
Парламент Нової Зеландії ухвалив пакет антитютюнових законів, у яких новим поколінням новозеландців заборонили купувати тютюн. Про це повідомляє ABC News 13 грудня.

До пакету нових законів, які є одними з найсуворіших у світі, входить заборона на продаж тютюну особам, які народилися 1 січня 2009 року або пізніше, що карається штрафом у розмірі до 150 тис. новозеландських доларів ($141 744). Заборона діятиме все життя людини.

Закон також зменшить кількість нікотину, дозволеного в курильних тютюнових виробах, і скоротить кількість роздрібних продавців, які можуть продавати тютюн, на 90% – до кінця 2023 року їхня кількість зменшиться з 6 тис. до 600.

Заступниця міністра охорони здоров'я Аєша Веррол зазначила, що система охорони здоров'я заощадить мільярди доларів, позбавившись необхідності лікувати хвороби, спричинені курінням, як-от рак, серцеві напади, інсульти й ампутації. Вона сказала, що законопроєкт приведе до зміни поколінь і залишить молоді у спадок краще здоров'я.

Нова заборона є частиною прагнення уряду Нової Зеландії зробити країну вільною від тютюнового диму до 2025 року.

Водночас партія АСТ побоюється, що нові закони спричинять бурхливе зростання чорного ринку.

Контекст:

За останнє десятиліття кількість дорослих курців у Новій Зеландії скоротилася вдвічі, пише видання. Статистичне управління Нової Зеландії повідомило минулого місяця, що 8% дорослих новозеландців щодня курять тютюн порівняно з 16% 10 років тому. Водночас 8,3% дорослих щодня курять електронні сигарети порівняно з менше ніж 1% шість років тому. Рівень куріння залишається вищим серед представників корінного народу маорі: приблизно 20% повідомили, що вони курять.

У країні зберігається один із найнижчих показників куріння серед дорослих з-поміж 38 країн Організації економічного співробітництва та розвитку, і Нова Зеландія й далі посилює антитютюнове законодавство.