До Палати представників США знову внесли законопроект про підтримку України

Законопроект винесено на розгляд нижньої палати Конгресу США повторно
Фото: EPA

Законопроект передбачає надання допомоги Україні у впровадженні реформ і внесення санкцій проти Росії, введених через незаконну анексію Криму.

Співголова комітету Палати представників з іноземних справ демократ Еліот Енгель та член комітету республіканець Адам Кінзінгер повторно внесли на розгляд нижньої палати Конгресу США законопроект "Про підтримку стабільності та демократії в Україні" (STAND for Ukraine Act 2017), повідомляє "Голос Америки" з посиланням на Український конгресовий комітет Америки (УККА),

Законопроект HR 830 передбачає надання допомоги Україні у впровадженні реформ і внесення в текст документа інформації про санкції проти Росії, запроваджені через незаконну анексію Криму.

Видання повідомляє, що до конгресменів Енгеля й Кінзінгера приєдналися 23 початкових спонсори законопроекту STAND for Ukraine.

22 вересня 2016 Палата представників Конгресу США ухвалила законопроект "Про підтримку стабільності та демократії в Україні", який, крім питання санкцій, регулює також питання постачання летальної оборонної зброї Києву.

Законопроект мав схвалити Сенат, і підписати президент США. Однак, як пише "Голос Америки", законопроект "застопорився" в руках сенатора-республіканця Боба Коркера.

У лютому 2016 року колишній командувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав подав рекомендації уряду США про надання Україні летального зброї. У квітні постійний представник США в ООН Саманта Пауер зазначила, що економічний і дипломатичний тиск на Росію є більш ефективним, ніж використання Україною летальної зброї для вирішення конфлікту на Донбасі.

19 вересня президент України Петро Порошенко заявив, що Україна зацікавлена в поставках летальної зброї з Заходу.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнається Україною та більшістю країн світу. Зараз між материковою Україною й Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострів.