У Парижі заарештували росіянина, котрий готував провокації на Олімпіаді. Це кухар, який мав проблеми з алкоголем – ЗМІ

Росіянин планував провокацію на Олімпіаді в Парижі
Фото: EPA

У Парижі поліція заарештувала російського кухаря Кирила Грязнова, якого підозрюють у підготовці провокації під час Олімпійських ігор. Про це пише The Insider 25 липня.

Грязнов 7 травня мав вирушити в Париж із пересадкою у Стамбулі, але через стан алкогольного сп'яніння його у Стамбулі не тільки не посадили на літак, а й занесли до чорного списку, пише видання. Автомобілем він дістався з Туреччини до Болгарії, де знову напився й почав розповідати випадковим людям про те, що їде в Париж із секретним завданням. Він заявляв: "Вони надовго запам'ятають цю Олімпіаду!" – але не наводив подробиць. Також він показував якесь посвідчення, котре нібито підтверджує його причетність до спецслужб. Про це стало відомо The Insider, і журналісти провели перевірку особи Грязнова.

Грязнов народився 1984 року в Пермі, навчався там на юриста, потім переїхав у Москву, де 2007 року закінчив магістратуру. За три роки він вирішив змінити професію на кухаря, пройшов курси в Le Cordon Bleu Paris, після чого працював у мішленівському ресторані в Куршевелі. Також він брав участь у кількох російських телешоу. У самій біографії Грязнова ніщо не свідчить про його наближеність до спецслужб, але його знайомі, зважаючи на переписки, знають про його зв'язки, зазначають у публікації. Кілька разів його просили дістати відомості про певних людей.

Зазначають, що зв'язками Грязнов може завдячувати брату Дмитрові, юристу, який обіймає посаду начальника Головного управління правового та документаційного забезпечення парламентських зборів Союзної держави Росія – Білорусь. Серед функціонерів цього органу є багато співробітників спецслужб, ідеться в публікації. Журналісти встановили зв'язки старшого Грязнова з кількома співробітниками російських спецслужб.

Сам Кирило Грязнов не приховував, що є не просто кухарем, пише The Insider. Зокрема, наприклад, 2012 року він писав власниці своєї квартири у Франції: "У мене все добре, я в Москві, працюю на державу!" Водночас немає жодних даних, щоб він працював у державних компаніях чи організаціях.

19 липня Грязнова заарештували у Франції за обвинуваченням у шпигунстві, йому загрожує до 30 років позбавлення волі. Повідомляють, що в нього виявили деякі "дипломатичні матеріали" й певне посвідчення, що вказує на належність до "підрозділу V" російських спецслужб. У чому саме полягав план паризької провокації Грязнова, невідомо, але видання наголошує, що французькі спецслужби дуже швидко висунули серйозне обвинувачення, тому подробиці невдовзі можуть оприлюднити.

23 липня ЗМІ повідомляли, що в Парижі заарештували 40-річного громадянина Росії, якого підозрюють у співпраці з російською розвідкою, він мав намір "спровокувати воєнні дії у Франції" під час Олімпійських ігор. Водночас зазначали, що арешт відбувся 21 липня. Перед цим протягом кількох днів за ним стежили співробітники Генерального управління внутрішньої безпеки.

Контекст:

Олімпійські ігри відбудуться з 26 липня до 11 серпня в Парижі.

Президент Франції Еммануель Макрон у квітні заявляв, що РФ спробує атакувати Олімпіаду. На запитання, чи це можливо, глава Єлисейського палацу відповів, що в нього "немає жодних сумнівів" у цьому.

У червні в Парижі затримали 18-річного уродженця Чечні, який, за версією слідства, готував теракт на стадіоні "Жоффруа Гішар" у Сент-Етьєні.