У парламенті Венесуели заявили, що з Москви прибув літак, на якому можуть вивезти 20 тонн золота

Літак досі в Каракасі
Скріншот: CM& la noticia / YouTube

28 січня з Москви в Каракас прибув літак Boeing 777 російської авіакомпанії Nordwind Airlines без пасажирів на борту. Депутат венесуельського парламенту Хосе Герра припустив, що на лайнері Центробанк Венесуели може вивезти з країни золото.

Національна асамблея Венесуели вимагає прояснити ситуацію зі спробою вивезти до Росії приблизно 20 тонн золота, повідомляють 29 січня у Twitter венесуельського парламенту.

Зазначено, що інформацію про спробу вивезти золото в Росію депутати одержали в Центральному банку Венесуели (ЦБВ).

За даними парламентарів, із Москви прибув літак, до якого збираються завантажити приблизно 20 тонн золота.

"Вимагаємо надати всі подробиці. Це не золото [глави ЦБВ] Каліксто Ортеги. Воно належить венесуельському народу", – цитують у твіті заяву депутата Хосе Герри.

За інформацією "Новой газеты", 28 січня з Москви в Каракас вилетів літак Boeing 777 російської авіакомпанії Nordwind Airlines. Видання з'ясувало, що на борту лайнера, який може перевозити майже 300 осіб, не було пасажирів.

Місцеві ЗМІ публікують фото літака, зроблені в аеропорту Каракаса. За даними веб-сервісу Flightradar24, літак досі у Венесуелі.

"Новая газета" пише, що Nordwind Airlines спеціалізується на чартерних туристичних маршрутах, у грудні 2018 року вона вже скеровувала два рейси до Венесуели.

Минулого тижня ЗМІ писали про інший літак, Gulfstream G500 турецького мільярдера Тургая Чінера, який приземлився в Каракасі. За даними журналістів, він прибув із Москви 23 січня, а 25 січня повернувся назад. За годину після приземлення у Внуково літак вилетів до Туреччини. Американський журналіст-розслідувач Касто Окандо з посиланням на власні джерела в американських спецслужбах повідомив, що в Каракасі у літак завантажили "чорні сумки, заповнені готівкою".

У Венесуелі триває політична криза.

10 січня 2019 року Ніколас Мадуро вдруге заступив на посаду президента. 15 січня підконтрольний опозиції парламент оголосив Мадуро узурпатором.

23 січня десятки тисяч венесуельців вийшли на масові протести проти Мадуро. Цього дня глава парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни.

У протистоянні Росія підтримала Мадуро, а США – Гуайдо.