У Петербурзі через завал у крематорії почали безплатно ховати померлих від коронавірусу

Від початку червня в Росії фіксують різке зростання нових випадків коронавірусної інфекції
Фото: EPA
З 12 липня в російському Санкт-Петербурзі померлих від коронавірусу почали ховати безплатно. Про це повідомило видання "Новая газета".

Як зауважують журналісти, таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні Асоціації підприємств похоронної галузі Петербурга і Північно-Західного регіону через те, що петербурзький крематорій не справляється з напливом померлих.

Президент Асоціації Валерій Ларькин повідомив, що крематорій працює зараз на повну потужність: використовують усі 14 печей, але замість 120 осіб туди везуть по 360 щодня.

Тимчасових обмежень згідно з цим рішенням немає, додав він. Безплатними стали також послуги з транспортування померлих із моргу.

"Новая газета" підкреслює, що таке рішення навряд чи завдасть відчутного удару по похоронному бізнесу міста. За останній рік виторг компаній, які працюють у ритуальному бізнесі, збільшився на 10–30%.

Видання додає, що невідомо, яку безплатну альтернативу міська влада надаватиме громадянам. Раніше родичі померлих петербуржців вибирали кремацію не тільки як дешевший варіант, але і тому, що місця на міських кладовищах сьогодні майже закінчилися.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

У Росії від початку епідемії підтвердили 5,8 млн випадків COVID-19, 144,5 тис. осіб померли. У Санкт-Петербурзі підтвердили 494 тис. випадків, померло 17,7 тис. осіб.

З 7 червня в Москві та інших регіонах РФ фіксують різке зростання нових випадків коронавірусної інфекції. За словами мера Москви Сергія Собяніна, майже 90% заражень у столиці Росії пов'язані з "індійським" штамом коронавірусу SARS-CoV-2 "Дельта". Про це він повідомляв 18 червня в ефірі російського "Первого канала".

За словами віцепрем'єр-міністерки Росії Тетяни Голікової, смертність у Росії в червні зросла на 13,9%, якщо порівнювати з червнем минулого року, через "Дельта"-штам, написало ТАСС.

Згідно з даними ВООЗ, Росія – друга у Європі за кількістю нових випадків COVID-19 упродовж доби (після Великобританії) і перша – за кількістю смертей від коронавірусної інфекції.