У Південному Судані військові затримали російського блогера Варламова і ще чотирьох осіб. У них знайшли пульт від дрона

Варламов перебував в аеропорту міста Капоета
Фото: varlamov / Instagram

Російський блогер Ілля Варламов разом із дружиною Любов'ю, видавцем "Медіазони" Петром Верзіловим і ще двома мандрівниками приїхали в країну як туристи, повідомив Варламов у себе у блозі. Суданські силовики вважають, що росіяни могли  "знімати військові об'єкти із дрона".


У Південному Судані місцеві військові затримали російського блогера Іллю Варламова разом із дружиною Любов'ю, а також видавця "Медіазони" Петра Верзілова, директора Європейської гімназії Івана Боганцева і підприємця Вадима Гінзбурга. Про це Варламов повідомив у себе у блозі Varlamov.ru 13 січня.

Усі п'ятеро осіб приїхали в країну як туристи, стверджують у повідомленні. Компанія мандрівників перебувала в аеропорту міста Капоета і хотіла вилетіти звідти до Джуби, столиці Південного Судану.

"Приїхали якісь військові або чекісти місцеві, які почали обшукувати наш багаж. І вони побачили пульт від дрона, а дрон у мене забрали в аеропорту міста Ентеббе в Уганді. І вони чомусь вирішили, що ми запускали дрон, хоча ми його не запускали, у підсумку вони зняли нас із літака і затримали. Ми зараз перебуваємо в якомусь незрозумілому відділенні. Вони спробували забрати телефони, але ми їм не віддаємо телефонів", – розповів Варламов.

Місцеві силовики вважають, що затримані росіяни могли "знімати військові об'єкти із дрона", пише "Медіазона".

За словами Верзілова, їх зняли з рейсу і привезли до відділення поліції. Він стверджує, що телефони вилучать, а затриманих залишать у приміщенні. Силовики пригрозили, що, якщо затримані самі не віддадуть телефонів, солдати відберуть їх силою.

ТАСС повідомило, що російське посольство в Уганді, яке курирує Південний Судан, отримало від Варламова і Верзілова звернення у зв'язку з їхнім затриманням у південносуданському місті Капоета. Співробітник російської місії зазначив, що мандрівників поки не заарештували, а тільки затримали. Дипломати ведуть роботу.

Боганцев розповів РБК, що затримання відбувалося ввічливо, але наполегливо. Вони телефонували в Уганду і в посольство Канади, оскільки, за словами Боганцева, "Петя – канадський громадянин".