У Польщі анонсували постачання Україні оборонної зброї

Польща готова доправити оборонну допомогу Україні "в будь-який час", зазначив Солох
Фото: EPA
Польща ухвалила рішення передати Україні боєприпаси, які використовуватимуть в обороні, а не під час наступу. Про це на брифінгу 31 січня повідомив голова Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох, пише PAP.

За його словами, глава міноборони Польщі Маріуш Блащак зараз "доопрацьовує це питання".

Солох зазначив, що ініціативу надання Україні військової допомоги після консультацій з українським президентом Володимиром Зеленським підтримав глава польської держави Анджей Дуда.

Голова Бюро нацбезпеки наголосив, що Польща готова доправити оборонну допомогу Україні "в будь-який час". Українська сторона дістала специфікацію, "тепер усе залежить від кроків" Києва, додав Солох.

Він уточнив, що пропозиція Польщі сьогодні передбачає можливість передання "кількох десятків тисяч штук боєприпасів".

Міністр оборони Олексій Резніков заявляв в опублікованому 29 січня інтерв'ю польському виданню Rzeczpospolita, що Україна поки не отримала від Польщі жодної військової допомоги.

Контекст:

На тлі накопичення Росією військ поблизу кордонів з Україною низка країн оголосила про передання Україні оборонного озброєння та боєприпасів. Це США, Великобританія, країни Балтії, Чехія та інші держави.

Про відмову від постачання Україні оборонної зброї заявила на початку 2022 року глава МЗС Німеччини Анналена Бербок. Німеччина від початку війни 2014 року надавала Україні фінансову допомогу (тільки протягом перших п'яти років сума допомоги становила понад €1,4 млрд), допомагає лікувати поранених на Донбасі українських військовослужбовців. Проте весь цей час Берлін відмовлявся від надання зброї і 2021 року блокував постачання зброї Україні через НАТО. Після зміни уряду позиція Німеччини щодо постачання Україні оборонної зброї не змінилася.

Позицію Берліна критикували в Польщі – прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що уряд ФРН "робить так величезну помилку". Він також сказав, що Польща надасть Україні "адекватну загрозі підтримку".

Глава МЗС України Дмитро Кулеба називав Польщу серед країн, які виділили додаткову оборонну підтримку і підтримку в питанні безпеки ЗСУ. За словами глави МЗС, "кожен партнер може допомогти Україні по-своєму".