У Польщі заявили, що в них була "напружена ніч" для ППО, коли РФ завдавала ракетних ударів по Україні

Армія Польщі "перебуває у постійній готовності гарантувати безпеку польського повітряного простору"
Фото: wojsko-polskie.pl (ілюстративне)

У Польщі під час повітряної атаки країни-агресора РФ по Україні в ніч проти 1 червня піднімали авіацію. Про це повідомило в Х оперативне командування збройних сил країни.

"Це була довга і напружена ніч для всієї системи протиповітряної оборони Польщі", – ідеться в повідомленні.

Зазначено, що РФ завдала масованого ракетного удару по всій території України, включно із прикордонними з Польщею регіонами, тому авіація Польщі та її союзників піднімалася в повітря.

 Уранці, коли рівень загрози знизився, авіація припинила свою діяльність у польському повітряному просторі, а розгорнуті сили й засоби повернулися до стандартної оперативної роботи.

"Армія Польщі слідкує за ситуацією на території України і перебуває у постійній готовності гарантувати безпеку польського повітряного простору", – ідеться в повідомленні.

Уражати російські ракети, не перетинаючи повітряного простору з Україною, у травні закликав країни НАТО глава Української держави Володимир Зеленський. Він зазначив, що країни Альянсу і так піднімають свою авіацію під час атак російських окупантів на енергетику України.

За словами президента, "завтра всі ці ракети полетять" у напрямку західних партнерів України. "Не сумнівайтеся – питання часу", – запевнив Зеленський.

Контекст:

У ніч проти 1 червня Росія завдала масованого удару по Україні з використанням безпілотників, бомбардувальників стратегічної авіації, балістичних ракет, ракет морського базування "Калібр". Повітряна тривога в Україні тривала до 5.30.

РФ випустила по Україні за ніч 53 ракети й 47 дронів Shahed. Сили оборони України збили 35 ракет і 46 безпілотників.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що РФ атакувала енергетичні об'єкти у п'яти областях України.

Президент Володимир Зеленський у травні закликав західних партнерів збивати російські ракети, які атакують Україну, із території своїх країн. Він зазначив, що країни Альянсу й так піднімають свою авіацію під час атак російських окупантів на енергетику України.

Зеленський також звертав увагу, що ракети, випущені з російських літаків, неодноразово перетинали повітряний простір країн НАТО – Польщі, Румунії, проте ті однаково не збивали їх.

Речник оперативного командування збройних сил Польщі Яцек Горишевський говорив, що росіяни "навмисно маневрують" своїми ракетами так, щоб обдурити українську ППО, яка чекає на російські ракети зі сходу або півночі. Тому ракети "роблять коло", щоб "уражати цілі в Україні із заходу".