У Португалії розпочато розслідування про громадянство Абрамовича

Абрамович отримав португальський паспорт 2021 року
Фото: depositphotos.com
Португальська прокуратура розпочала розслідування про надання громадянства цієї країни російському мільярдеру та власнику лондонського футбольного клубу "Челсі" Романові Абрамовичу. Про це 18 січня поінформувала "Немецкая волна" із посиланням на наглядове відомство.

За словами представника прокуратури, слідчі заходи проводить відділ кримінальних розслідувань Лісабона. Водночас причин цього розслідування прокуратура Португалії не повідомила.

Навесні 2021 року російський мільярдер отримав португальський паспорт як нащадок євреїв-сефардів, вигнаних із Піренейського півострова за часів інквізиції наприкінці XV століття.

Це не перша перевірка, яку ініціювала португальська влада. До цього розслідування розпочав Інститут реєстрів та нотаріату (IRN) – орган, що надає послуги з оформлення громадянства та видавання паспортів. 

У матеріалі Reuters наголошено, що розслідування Інституту реєстрів та нотаріату було ініційоване після критики з боку активістів та політиків, які вважають, що закон про набуття португальського громадянства нащадками євреїв-сефардів бізнесмени використовують для того, щоб закріпитися у Євросоюзі.

"Усе вказує на те, що за благонамірним законом приховується паспортна мафія", – написав у Twitter Жоао Баталья, антикорупційний активіст і засновник португальського відділення Transparency International.

У міністерстві юстиції Португалії заявили, що ця перевірка стандартна, а прессекретар Абрамовича повідомив, що бізнесмен та його співробітники "вітають будь-яку перевірку, оскільки вона лише продемонструє, що громадянства було набуто відповідно до правил".

Контекст:

Абрамович один із найбагатших росіян. Журнал Forbes оцінює статки підприємця 2021 року в $14,5 млрд. Він посідає 12-те місце в рейтингу "200 найбагатших бізнесменів Росії".

Окрім російського та португальського громадянств, Абрамович має також ізраїльське, якого він набув 2018 року.