У Росії поставили ультиматум Twitter. Соцмережу можуть заблокувати, якщо в ній буде "заборонена інформація"

Роскомнагляд минулого тижня почав уповільнювати роботу Twitter
Фото: ЕРА
Заступник голови Роскомнагляду Вадим Суботін сказав, що якщо соціальна мережа Twitter не виконає вимог Роскомнагляду і російського законодавства, її можуть за місяць заблокувати.

Роскомнагляд пригрозив заблокувати соціальну мережу Twitter на території Росії за місяць, якщо сервіс не видалить "заборонену інформацію". Про такий ультиматум розповів заступник голови регулятора Вадим Суботін у коментарі ТАСС 16 березня.

Відомство взяло місяць, щоб поспостерігати за реакцією компанії Twitter щодо питання видалення забороненої інформації. Після цього залежно від дії адміністрації мережі ухвалять відповідні рішення. Якщо Twitter не виконає вимог Роскомнагляду і законодавства РФ, то розглядатимуть питання про повне блокування сервісу на території Росії, сказав посадовець.

За словами Суботіна, якщо компанія виконає всі вимоги, таких заходів не вживатимуть.

Минулого тижня Роскомнагляд почав уповільнювати роботу Twitter на 100% мобільних пристроїв і на 50% стаціонарних пристроїв. Відомство застосувало закон, який набув чинності 1 лютого. Відповідно до закону, власник соціальної мережі зобов'язаний самостійно заблокувати небажаний контент протягом 24 годин. У разі неможливості це зробити власник соцмережі має повідомити Роскомнагляд, який ухвалює рішення про блокування.

Регулятор пояснив своє рішення необхідністю змусити соцмережу виконувати законодавство РФ. У відомстві незадоволені тим, що у Twitter не видалили більше ніж 3 тис. публікацій із закликами до суїциду серед підлітків, дитячою порнографією та інформацією про вживання наркотиків. За відмову від видалення контенту передбачено штрафи. Максимальний розмір – 8 млн руб. (майже $107 тис.).

Після "первинного уповільнення" роботи Twitter перестали відкриватися або почали працювати зі збоями офіційні сайти Держдуми, Кремля, уряду Росії, зокрема і самого Роскомнагляду.