У Росії проводять заходи у день річниці вбивства опозиціонера Нємцова. Влада заборонила ходи і великі зібрання

Нємцова застрелили біля Кремля 27 лютого 2015 року

Фото: EPA
Організатори акції пам'яті в день річниці вбивства опозиційного політика Бориса Нємцова неофіційно домовилися з мерією Москви, що на місці вбивства політика дозволять покладати квіти без політичних гасел. У деяких містах влада заборонила проводити такі акції, посилаючись на пандемію коронавірусу.

У Росії 27 лютого проводять пам'ятні заходи в день річниці вбивства опозиційного політика Бориса Нємцова, повідомляє "Радио Свобода".

У Москві на Великому Москворецькому мосту покласти квіти прийшли посол США в Росії Джон Салліван, посли Великобританії та Латвії Дебора Броннерт і Маріс Рієкстінш, тимчасовий повірений у справах Польщі Яцек Щлядевський та інші дипломати країн Євросоюзу.

Як передає кореспондент газети "Коммерсантъ", по обидва боки мосту на пішохідній частині встановлено металеві огорожі. Біля народного меморіалу поліції немає, але на підходах до мосту чергують поліцейські по двоє приблизно через кожні 200–300 метрів. Люди підходять до місця, покладають квіти і йдуть. Ніхто з учасників акції нічого не скандує і не приносить плакатів, люди іноді сигналять в автомобілях, які проїжджають повз.

Організатори акції неофіційно домовилися з мерією Москви, що на місці вбивства Нємцова влада дозволить чотири години покладати квіти без політичних гасел і виступів із дотриманням соціальної дистанції, повідомив канал "Настоящее время". Станом на 14.00 за місцевим часом на мосту зібралося кілька сотень людей, зокрема волонтери і журналісти.

Регіональна влада відмовляє учасникам у ходах і великих зібраннях, посилаючись на протиепідемічні заходи, зазначило "Радио Свобода".

Акції пам'яті політика відбулися в Омську, Тюмені, Новосибірську та Іркутську, а в Барнаулі єдиний у Сибіру погоджений мітинг запланували на 28 лютого, пише "Сибирь.Реалии". Заходи проводять у Сиктивкарі, Архангельську, Санкт-Петербурзі. Влада заборонила їх проведення в Сочі, Пскові, Челябінську і Краснодарі. У Пскові відбувається серія одиночних пікетів.

За інформацією "Настоящего времени", в Томську акції не було, жителі принесли до Каменя скорботи квіти і фотографію Нємцова. В Уфі жителі поклали квіти до пам'ятника жертвам політичних репресій. В Єйську влада не погодила акції пам'яті, пославшись на введений у Краснодарському краї режим підвищеної готовності і заборону будь-яких масових заходів через пандемію коронавірусу.

Нємцова застрелили біля Кремля 27 лютого 2015 року.

Згідно з рішенням суду від 13 липня 2017 року, вбивця Нємцова Заур Дадаєв дістав 20 років колонії суворого режиму. Співучасники Дадаева, брати Анзор і Шадід Губашеви дістали 19 і 16 років колонії відповідно, Темірлан Ескерханов – 14 років, Хамзат Бахаєв – 11 років.

У Слідчому комітеті РФ вважають, що організатором злочину був водій командира Дадаєва в чеченському батальйоні "Север" Руслан Мухудінов. Адвокат сім'ї Нємцова Вадим Прохоров вважає, що Мухудінов не міг бути замовником злочину.