У Росії розробник ракети "Ангара" помер за чотири дні після виробника "Калібрів"

Нестеров розробляв стратегічно важливу для Росії ракету "Ангара"
Фото: khrunichev.ru

У Росії колишній гендиректор державного космічного науково-виробничого центру імені М.В. Хрунічева Володимир Нестеров, який керував проєктом створення російської ракети-носія "Ангара", помер у віці 73 років. Інформацію російському пропагандистському агентству ТАСС підтвердили 28 грудня у пресслужбі центру.

Про причини смерті Нестерова не повідомляють.

Нестеров тривалий час займався розробленнями ракет і пов'язаних із космосом систем, серед них багаторазова космічна система "Енергія-Буран", ракети "Зеніт", "Буран", "Союз-2", "Протон-М" тощо.

Він очолював центр імені Хрунічева із 2005-го до 2012 року, пішовши у відставку після запуску ракети-носія "Протон-М", під час якого вона зазнала катастрофи просто на старті.

Водночас Нестеров залишився до 2014 року генеральним конструктором центру і відповідав за проєкт виробництва "Ангари" (він займався ним із 1992 року). За час його роботи виготовили й запустили дві перші ракети.

Після успішних випробувань Нестеров звільнився із центру, пояснивши це тим, що вважає своє завдання виконаним. Після звільнення із центру Нестерова звинуватили у розтраті 5,3 млрд руб. (майже 2,7 млрд грн), але слухання цієї справи в суді по суті так і не почалися.

24 грудня російська компанія "Адмиралтейские верфи", яка побудувала для ЧФ РФ серію дизельних підводних човнів проєкту 636.3, оснащених крилатими ракетами "Калібр", оголосила про "трагічну" смерть свого гендиректора Олександра Бузакова.

Контекст:

Від початку року у ЗМІ почали з'являтися повідомлення про смерті російських бізнесменів і топчиновників за підозрілих обставин. Зокрема, у січні в приватному будинку селища Ленінський Ленінградської області виявили мертвим 60-річного Леоніда Шульмана, голову транспортної служби "Газпром инвест".

У травні загинув колишній топменеджер нафтової компанії "Лукойл" Олександр Суботін. ЗМІ писали, що він помер після "антипохмільного сеансу із шаманами".

У липні в елітному котеджному селищі "Морські тераси" в Ленінградській області Росії виявили мертвим засновника транспортно-логістичної компанії, яка працювала підрядником "Газпрому", Юрія Воронова.

У вересні голова ради директорів "Лукойла" Равіль Маганов випав із вікна Центральної клінічної лікарні у Москві й загинув. За даними РЕН ТВ, 67-річний нафтовик проходив лікування у відділенні, яке розташовувалося на шостому поверсі.

У грудні в Індії виявили мертвим одного з найбагатших депутатів РФ Павла Антова. За попередньою версією він випав із вікна готелю, поліція не відкидає самогубства.