У Росії схвалили держпрограму з імплантації в мозок мікрокомп'ютерів. Її може курирувати дочка Путіна

Технологією нейроінтерфейсу займається стартап Neuralink
Фото: ЕРА

Уряд Росії розробляє програму, яка дає змогу імплантувати в мозок людини мікрокомп'ютери для прямого передавання інформації із зовнішніх пристроїв. На неї до 2029 року буде потрібно 54 млрд руб. (20 млрд грн), пише 22 червня газета "Коммерсантъ" із посиланням на джерела, наближені до міністерства освіти і науки РФ.

Нова програма орієнтована на розвиток технологій "мозок – комп'ютер" і передбачає створення аватарів людей для дистанційного керування транспортом і комп'ютерів, які допомагають ухвалювати рішення. Опитані газетою експерти зазначили, що в цьому напрямі є "певні наукові переваги, проте його серйозно недофінансовано".

Робочу групу для опрацювання програми було створено після розроблення концепції Російською академією наук і Московського державного університету (МДУ).

Програмний документ схвалив президент Росії Володимир Путін у березні цього року. Опрацювати його Путін доручив прем'єру РФ Михайлові Мішустіну і керівнику адміністрації президента Антонові Вайну, зазначило видання.

У міністерстві освіти і науки уточнили, що проєкт "у стадії початкового опрацювання". Він передбачає розвиток технологій нейроінтерфейсу. Це набір програмно-апаратних комплексів, які дають змогу керувати зовнішніми пристроями за допомогою електричних сигналів мозку, що трансформуються в команди управління за допомогою технологій штучного інтелекту, пояснили автори документа.

Також у Росії планують створення інтерфейсів "людина – техніка", щоб керувати безпосередньо і дистанційно літаками, АЕС та автомобілями за принципом "дистанційної присутності, аватара", випливає із проєкту. Це дасть змогу людям працювати в недоступних місцях із високою радіацією, космосі тощо. Розробники збираються створити інтерфейси, які забезпечують "самостійне формування цілей, оцінку ситуацій, прогнозування їхнього розвитку та ухвалення рішень", додав "Коммерсантъ".

Засновниця Telegram-каналу "Все о мозге, блокчейне и цифровой экономике" Ані Асланян сказала виданню, що слабкою точкою розвитку таких технологій у Росії є низький рівень фінансування дослідницької діяльності, який веде до відсутності трансферу технологій.

Контекст:

"Радио Свобода" зазначило, що проєкти, пов'язані зі штучним інтелектом, у МДУ може курирувати дочка Путіна Катерина Тихонова. Вона є керівницею центру національного інтелектуального розвитку "Иннопрактика", заступницею директора Інституту математичних досліджень складних систем МДУ. У травні 2019 року вона стала кандидаткою фізико-математичних наук.

Технологією нейроінтерфейсу займається стартап Neuralink засновника американської космічної компанії SpaceX Ілона Маска. 2019-го стартап провів презентацію, де повідомив про перші кроки в розробленні чипів для комунікації мозку і комп'ютера.

У квітні цього року Neuralink показав ролик із макакою на прізвисько Пейджер, яка гралася у відеоігри завдяки імплантації в її мозок чипу. Мавпа за допомогою джойстика грала у гру і переміщала курсор слідом за помаранчевим квадратом.

Видання Mashable у серпні минулого року писало про успішне чипування свиней фахівцями Neuralink. Інженери вживили імплант у мозок тварин, а потім витягли його без шкоди для їхнього здоров'я. За допомогою чипа науковці змогли стежити за активністю дотикових і смакових центрів мозку тварини.