У Росії скасували конкурс концепцій мавзолею без Леніна. Від дня початку приймання пропозицій минуло два дні

Із 17 березня в Москві заборонили відвідування мавзолею і некрополя біля Кремлівської стіни
Фото: depositphotos.com

Президент Спілки архітекторів Росії Микола Шумаков заявив, що йому почали надходити погрози через оголошення конкурсу з використання мавзолею після перепоховання тіла Володимира Леніна. Про створення банку ідей з експлуатації приміщення стало відомо 12 вересня.

Спілка архітекторів Росії скасувала конкурс проєктів із використання мавзолею після перепоховання тіла Володимира Леніна. Про це РБК 14 вересня повідомив президент Спілки архітекторів Росії Микола Шумаков.

За його словами, після оголошення конкурсу йому почали надходити погрози.

"Конкурс вирішили скасувати. Ніхто не хотів зносити мавзолей, ніхто не хотів виносити тіло Леніна, але умов конкурсу ніхто не читає, і зовсім шалені є особистості, які звинувачують мене в усьому – що я зношу мавзолей, що я викидаю на смітник Леніна", – розповів Шумаков.

Він зазначив, що намагався пояснити, що умовами конкурсу не передбачено знесення мавзолею, проте погрози не припинялися.

"Ні, читати умови ми не будемо, ти спеціально все це робиш, тому що тобі гроші хтось платить, ти спеціально підбурюєш ситуацію, 7 листопада наближається. Одне й те саме, протягом ось чотирьох днів. Уже сил жодних немає, і я вирішив прикрити", – заявив він.

12 вересня у Спілці архітекторів Росії заявили, що створять банк ідей з експлуатації мавзолею на Красній площі на випадок, якщо тіло Леніна буде поховано. Повідомляли, що реєстрацію учасників конкурсу проводитимуть до 19 жовтня, а підсумки оголосять 13 листопада.

У Спілці архітекторів РФ запропонували зробити мавзолей філією Державного музею архітектури імені Олексія Щусєва та розмістити там експозицію про історію проєктування всіх версій будівлі.

Із 17 березня в Москві заборонили відвідування мавзолею і некрополя біля Кремлівської стіни. Допуск до них закрили у зв'язку із профілактичними роботами, проте строків їх закінчення не уточнили.