У Росії жителя Чити оштрафували за розповідь про сон із Зеленським, його матері виписали протоколи за "лайки"

Лосєв стверджує, що донос на нього написав співробітник ФСБ із Забайкальського краю
Фото: _ivan_losev_ / Instаgrаm
Жителя російського міста Чита Івана Лосєва суд оштрафував на 30 тис. руб. (приблизно 17 тис. грн) за опис сну за участю президента України Володимира Зеленського. Про це 12 грудня повідомив проєкт "Сибирь.Реалии".

26-річному читинцю інкримінували "дискредитацію збройних сил РФ". Лосєв запостив в Instagram опис свого сну, де згадував Зеленського, Збройні сили України, гасла "Слава Україні" й "Героям слава". Його та ще п'ять Stories визнали дискредитацією армії Росії, заявляв він.

Донос на Лосєва написав співробітник ФСБ із Забайкальського краю, стверджував читинець. За його словами, різкіші висловлювання, на відміну від сну, не викликали такої реакції у правоохоронців.

15 грудня "Сибирь.Реалии" повідомило, що протоколи про "дискредитацію" російської армії та образу президента Росії Володимира Путіна поліція в Читі склала і на матір Івана Лосєва Неллі Лосєву.

"Їй ікримінували "лайки" до двох постів в "Одноклассниках", у яких ідеться, що "Путін ***** [нехороша людина]", а Крим належить Україні", – пишуть журналісти з посиланням на Лосєва. За його словами, поліція не дала Лосєвій сфотографувати матеріали справи, її подробиці невідомі. Співробітники мають намір повторно викликати її до відділку поліції.

Контекст:

У Росії переслідують громадян за критику нападу РФ на Україну, а від ЗМІ, погрожуючи блокуванням, вимагають називати війну, яку розв'язала Росія, "спеціальною військовою операцією" і використовувати винятково офіційні російські джерела під час її висвітлення.

4 березня Держдума Росії ухвалила поправки до Кримінального кодексу, які посилюють відповідальність за поширення "фейків" про дії збройних сил РФ. Відповідно до ухвалених поправок публічне поширення "свідомо неправдивої" інформації про використання збройних сил РФ карають штрафом від 700 тис. до 1,5 млн руб. (170–365 тис. грн) або позбавленням волі на строк до трьох років. Якщо закон порушили з використанням службового становища або з мотивами політичної чи ідеологічної ненависті, строк позбавлення волі може становити до 10 років, а якщо це спричинило тяжкі наслідки – до 15 років.

За цією статтею в Росії заведено десятки кримінальних справ. Серед фігурантів – журналісти Олександр Невзоров, Руслан Левієв, Майкл Накі, ексгубернатор Єкатеринбурга Євген Ройзман, актор Артур Смольянінов та інші.