У Росії зник зв'язок із низкою засуджених опозиціонерів. ЗМІ пишуть про ймовірний обмін із Заходом

ЗМІ пишуть про щонайменше сімох політв'язнів, зв'язок із якими зник
Фото: ЕРА

За останні два дні у країні-агресорі Росії зник зв'язок із сімома політичними в'язнями, повідомило 30 липня "Радио Свобода".

Найвідомішим засудженим опозиціонером, місцеперебування якого залишилося невідомим, став Ілля Яшин, котрий відбував восьмирічний строк за "фейки про армію РФ" у колонії у Смоленській області. Про те, що його забрали в невідомому напрямку, повідомила 30 липня адвокатка Яшина Тетяна Соломіна.

Також зв'язок зник із:

  • Кевіном Ліком, засудженим за знімки військової частини;
  • художником Данилом Крінарі, засудженим за статтею про співпрацю з іноземними спецслужбами;
  • колишньою головою штабу Олексія Навального в Уфі Лілією Чанишевою (стаття про діяльність екстремістської організації);
  • колишньою головою штабу Навального в Томську Ксенією Фадєєвою (стаття про діяльність екстремістської організації);
  • правозахисником Олегом Орловим (за "дискредитацію" російської армії);
  • художницею Сашею Скочиленко (за статтею про "фейки про армію").

"Радио Свобода" звертає увагу, що про всі випадки етапування заздалегідь не повідомляли, і припускає, що може йтися про певний обмін.

Reuters також пише, що зникнення дисидентів із російських в'язниць є провісником майбутнього обміну із Заходом.

Адвокат із прав людини Іван Павлов, який утік із Росії і проживає у Празі, сказав агентству, що політв'язнів могли вивезти в московське СІЗО "Лефортово", але для обміну їх має помилувати нелегітимний президент РФ Володимир Путін.

Обмін може відбутися в Німеччині, куди політв'язнів можуть доправити літаком, вважає Павлов.

Reuters звернуло увагу також на "надзвичайно швидкі" вироки в російських судах журналістам з американським громадянством Евану Гершковичу та Алсу Курмашевій, а також на помилування "президентом" Білорусі громадянина Німеччини Ріко Крігера, якого нещодавно засудили до страти нібито за тероризм.

Агентство припускає, що Росії в межах обміну можуть повернути кілера Вадима Красікова, котрий відбуває у ФРН довічне ув'язнення, а також росіян Володимира Дунаєва і Романа Селезньова, які перебувають під вартою у США за обвинуваченням у кіберзлочинах.