У Ростовській області РФ п'яту добу палає й вибухає нафтобаза, очікують на сильний вибух гасу. Відео

Пожежа почалася після атаки 18 серпня
Фото: Подслушано Ростов-на-Дону / Telegram

У Пролетарську Ростовської області країни-агресора Росії п'яту добу горить атакована українськими дронами нафтобаза Росрезерву. Про це вранці 22 серпня повідомив Telegram-канал Don Mash.

"Учора приблизно о 21.00 спалахнула ємність із пальним. Десь дві години тому вибухнула ще одна. Попередньо, загалом на базі – 74 цистерни (станом на цю годину згоріло більше ніж 15)", – ідеться в повідомленні.

Паблік з'ясував, що на охопленій вогнем нафтобазі з'явилася загроза розгерметизації гасових цистерн (досі там горить дизельне пальне).

"Тепер вогонь може дістатися гасових бочок. Їхня розгерметизація набагато небезпечніша – вибух буде в рази потужніший. Уранці співробітникам МНС дали вказівку тимчасово відійти від нафтосховища на безпечну відстань", – ідеться в пості.

Через гасіння пожежі є постраждалі співробітники МНС. За даними 161.RU, станом на ранок 22 серпня таких уже щонайменше 49, із них 15 госпіталізовано.

OSINT-аналітик Брейді Афрік опублікував в Х супутникові знімки, які показують, на яку відстань розтягнувся шлейф диму від пожежі в Пролетарську.

Контекст:

18 серпня в Ростовській області внаслідок атаки безпілотників загорілося дизпальне на промисловій базі. У соцмережі повідомляли про атаку БПЛА на підприємство "Кавказ" у Пролетарську. Генштаб ЗСУ підтвердив атаку на нафтобазу.

ЗМІ повідомляли, що загалом на базі – 74 резервуари. Загальна вартість пального, яке поміщається на нафтобазі, котра горить у Пролетарську, становить до $200 млн (приблизно $500 за тонну, у кожному з резервуарів – до 5 тис. тонн).

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Президент України Володимир Зеленський заявив, що в України немає іншого вибору, окрім як завдавати ударів по НПЗ у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.