У Румунії після атак РФ на Україну виявили нові уламки безпілотників – міноборони

У міноборони Румунії заявили, що повідомлень ЗМІ про падіння уламків в інших місцях не підтвердили
Фото: ЕРА (архів)

31 липня в Румунії біля кордону з Україною виявили нові уламки безпілотників, якими країна-агресор Росія атакувала Україну. Про це проінформувало міністерство національної оборони Румунії.

"31 липня елементи безпілотників також виявили в районі Чаталкіой повіту Тулча. Введено стандартні оперативні процедури для таких ситуацій", – ідеться в повідомленні.

У міноборони Румунії наголосили, що ще у двох районах, де, за даними ЗМІ, нібито падали уламки БПЛА, нічого не виявили.

"Упродовж останніх днів змішані бригади фахівців міноборони та інших профільних структур [...] і далі досліджували місця з метою пошуку ймовірних фрагментів дронів, які останнім часом упали на румунському березі Дунаю внаслідок атак російських сил на деякі цивільні об'єкти та портову інфраструктуру в Україні", – зазначили в румунському відомстві.

У Бухаресті наголосили, що "всі місця, визначені як зони влучання, розташовані за межами населених пунктів і ні люди, ні елементи інфраструктури не постраждали".

"Міноборони в режимі реального часу інформувало та інформує союзні структури про ситуації, які виникли внаслідок атак, залишаючись із ними у постійному контакті. Ми також підтверджуємо рішуче засудження атак, здійснених РФ проти деяких об'єктів та елементів української цивільної інфраструктури, які є невиправданими й серйозно суперечать нормам міжнародного права", – заявили в міноборони Румунії.

Контекст:

Російські безпілотники, запущені країною-агресором Росією, уже неодноразово потрапляли на територію Румунії. Зокрема, у ніч на 14 грудня 2023 року система радіолокаційного спостереження румунської армії зафіксувала несанкціоноване проникнення в національний повітряний простір на низькій висоті на маршруті в напрямку району Грінду, повіт Тулча. Унаслідок падіння безпілотника в безлюдному периметрі приблизно за 4 км вище за течією від Грінду виявлено вирву завглибшки 1,5 м.

До цього, 4 вересня, під час атаки РФ у районі Ізмаїльського порту Одеської області дрони Shahed упали й здетонували на території Румунії.

Румунське міністерство оборони заявляло, що відстежувало ситуацію й атаки безпілотників "не становили прямої воєнної загрози національній території чи територіальним водам Румунії".

У ніч на 25 липня 2024 року окупанти запустили 38 дронів Shahed. Сили української ППО збили 25 із них, ще три було "локаційно втрачено після перетину державного кордону з Румунією", повідомляли в Повітряних силах ЗСУ. У румунському МЗС пізніше зазначили, що уламки безпілотників виявили на території країни.

У міноборони Румунії 26 липня запевнили, що не збивали російських безпілотників, уламки яких упали на території країни в ніч проти 25 липня. Того ж дня прем'єр-міністр Марчел Чолаку пояснив, що Румунія постійно стежить за ситуацією, але не має можливості уражати БПЛА над Україною.