У Санкт-Петербурзі затримали російського історика Солов'я

У вересні 2020 року Соловей оголосив про початок своєї політичної кар'єри
Фото: Московская правозащитная группа / Facebook
У російському Санкт-Петербурзі сьогодні затримали політолога та опозиціонера Валерія Солов'я. За його словами, обґрунтування затримання – порушення маскового режиму.

Російський історик, політичний аналітик та опозиціонер Валерій Соловей у Telegram-каналі повідомив про своє затримання в Санкт-Петербурзі.

"Мене затримали разом із моїми прихильниками в місті Санкт-Петербурзі", – написав Соловей.

Він оприлюднив відео, на якому його відвозить автомобіль із написом "Полк ППСП ГУ МВД России".

У коментарі "Новой газете" політолог сказав, що обґрунтування затримання – порушення маскового режиму. Він додав, що "просто гуляв".

Водночас активіст Сергій Бєляєв у коментарі "Фонтанке" повідомив, що в Санкт-Петербурзі відбувалася зустріч прихильників руху Солов'я під назвою "Перемен", а її зірвали люди, які назвалися прихильниками руху письменника й ексбойовика "ДНР" Захара Прилєпіна. Вони кинули в натовп димову шашку і розкидали листівки, на яких було написано: "От подобных "Перемен" попадет Россия в плен". 

60-річний Соловей – історик за освітою. Він 11 років працював у МДІМВ, де очолював кафедру реклами та зв'язків із громадськістю. У 2019 році Соловей заявив про звільнення, оскільки університет "із політичних причин" не хоче мати з ним жодних справ.

Як зазначає "Русская служба BBC", Соловей часто з'являється як коментатор у незалежних і опозиційних російських ЗМІ. Деякі його прогнози виявилися точними: у 2016 році він передрік призначення Антона Вайна главою адміністрації президента РФ, а В'ячеслава Володіна – головою Держдуми.

21 вересня 2020 року Соловей оголосив про початок своєї політичної кар'єри.