У США лісові пожежі охопили 10 західних штатів

Пожежі у США спалахують через аномальну спеку
Фото: EPA
У США через аномальну спеку в 10 штатах спалахнули масові пожежі. Найбільша сталася в штаті Орегон і поставила під загрозу енергозабезпечення сусідньої Каліфорнії. Про це повідомляє Associated Press.

За даними Національного міжвідомчого пожежного центру США, приблизно 60 лісових пожеж сталося в західних штатах. На Аризону, Айдахо і Монтану припадає понад половину великих активних пожеж.

У Північній Каліфорнії кілька загорянь почалося через удари блискавок. За кілька днів гасіння пожежі вдалося локалізувати менш ніж на 25%. Причини труднощів із гасінням у сильних вітрах, спекотливій погоді й низькій вологості. Через пожежу більше ніж 3 тис. жителів віддалених північних районів та сусідньої Невади отримали розпорядження про евакуацію.

Надходили повідомлення про згорілі будинки, але збитки досі підраховують. Пожежа знищила 362 км&³2; землі, зокрема в Національному лісі Плумас.

Найбільша пожежа у Сполучених Штатах сталася на кордоні з Каліфорнією в південно-західному Орегоні. Пожежа, яка за вихідні збільшилася в кілька разів, загрожує приблизно 2 тис. будинків. Наразі вже згоріло не менше ніж сім житлових будинків і понад 40 інших будівель.

Ще одне загоряння сталося в Національному лісі Фремонт-Вінем, неподалік міста Спраг-Рівер в окрузі Кламат. Пожежа охопила площу орієнтовно 621 км&³2;. Вона порушила роботу трьох ліній електропередач, поставивши під загрозу енергозабезпечення всього штату Каліфорнія. Через це оператор енергосистеми штату неодноразово звертався з проханням про добровільне енергозбереження у вечірні години.

Контекст:

Цього літа аномальну спеку, як повідомляє The Guardian, фіксують у Північній Америці, Канаді, Швеції, Новій Зеландії та низці інших країн. Всесвітня метеорологічна організація 1 липня повідомляла про температурний рекорд для антарктичного континенту – +18,3 °C.

12 липня у США в районі Долини Смерті зафіксували одну з найвищих температур на Землі – + 54 °C.

CBS News зауважує, що така температура пов'язана з ефектом так званого теплового купола, спричиненого високим атмосферним тиском.