У США може вийти на свободу вбивця Роберта Кеннеді

Серхану зараз 77 років
Скріншот: NewsNation Now / YouTube
Комісія з умовно-дострокового звільнення штату Каліфорнія рекомендувала звільнити 77-річного американця палестинського походження Серхана Бішари Серхана, який відбуває довічне ув'язнення за вбивство сенатора Роберта Кеннеді у 1968 році. Про це повідомило агентство Associated Press 28 серпня.

Серхан емігрував у країну в 1956 році, коли йому було 12 років. На суді він заявляв, що не пам'ятає миті вбивства. Захист намагався довести його неосудність, проте його засудили до смертної кари. У 1972 році штат Каліфорнія скасував смертну кару і вирок було змінено на довічне ув'язнення.

Серхан провів у в'язниці 53 роки, зараз йому 77. Він 16 разів подавав прохання про помилування. Серхан заявляв, що усвідомлює, що "нашкодив усім", убивши "надію всього світу". Він визнав, що був злий на Кеннеді за його підтримку Ізраїлю, але підкреслив, що минуло понад пів століття і "того молодого імпульсивного хлопця більше не існує".

Цього разу його підтримали двоє синів убитого Кеннеді. Дуглас Кеннеді висловив упевненість, що будь-якого ув'язненого, який не становить загрози для себе або світу, мають звільнити. Роберт Кеннеді – молодший, який зустрічався із Серханом у в'язниці, повідомив, що вірить: його батько, прихильний до принципів справедливості, просив би випустити Серхана "через вражаючі результати реабілітації". За звільнення висловився також помічник убитого політика Пол Шрейд, який був серед п'ятьох осіб, поранених унаслідок стрілянини у 1968 році.

Після цього комісія погодилася з тим, що засуджений вже не становить загрози для суспільства. Прокуратура повідомила, що не буде заперечувати. Це не гарантує, що він вийде на волю – рішення залишається за губернатором Каліфорнії Гевіном Ньюсомом.

Водночас ще шестеро дітей Кеннеді заявили, що були шоковані голосуванням, і закликали губернатора скасувати рішення комісії та залишити Серхана за ґратами. Вони нагадали, що ця людина "забрала нашого батька у сім'ї та забрала його у Америки".

Контекст:

Роберта Кеннеді було вбито за п'ять років після старшого брата, президента США Джона Кеннеді. У його адміністрації він обіймав пост генерального прокурора. Він прославився організацією гучних судових процесів проти американської мафії.

У 1964 році він пішов у відставку і його обрали до Сенату від штату Нью-Йорк. За чотири роки він висунув свою кандидату на пост президента. Його застрелили у лос-анджелеському готелі "Амбасадор" відразу після того, як він оголосив про свою перемогу на праймеріз у Каліфорнії. Вбивцю спіймали на місці злочину.