У США росіянина засудили до трьох років в'язниці за постачання у РФ електроніки, яку використовують у прицілах

Захист росіянина заявив, що апеляції не буде
Фото: pixabay.com

Суд у США засудив росіянина Максима Марченка, який проживав у китайському Гонконзі, до трьох років в'язниці за участь у незаконному постачанні країні-агресору Росію електроніки подвійного призначення, зокрема воєнного. Про це 17 липня проінформувало міністерство юстиції США.

"Марченко брав участь у незаконній закордонній мережі закупівель, яка після вторгнення Росії в Україну незаконно закупила великі партії OLED-мікродисплеїв подвійного (зокрема, воєнного) призначення для російських кінцевих користувачів. [...] Раніше Марченко визнав себе винним у відмиванні грошей і контрабанді перед мировою суддею США Вікторією Резник 29 лютого 2024 року", – ідеться в повідомленні.

За даними мін'юсту США, 52-річний росіянин керував підставними компаніями, які базуються в Гонконгу, зокрема Alice Components Co. Ltd., Neway Technologies Limited і RG Solutions Limited.

Для закупівель електроніки Марченко, як встановило слідство, разом зі ще двома росіянами управляли незаконною мережею закупівель у Росії, Гонконгу та інших країнах, і ця мережа "обманом отримала від американських дистриб'юторів великі партії подвійного призначення, воєнної мікроелектроніки, зокрема OLED-мікродисплеїв, від імені кінцевих користувачів, котрі базуються в Росії.

"Технології, які в шахрайський спосіб придбали Марченко та його спільники, мають важливе воєнне застосування, наприклад, у прицілах для гвинтівок, окулярах нічного бачення, тепловізійній оптиці та інших системах зброї", – наголосили в мін'юсті.

Слідство з'ясувало, що в період із травня 2022 року до серпня 2023 року підставні компанії Марченка переказали у США понад $1,6 млн "на підтримку зусиль закупівельної мережі з контрабанди OLED-мікродисплеїв у Росію".

"Сьогоднішній вирок має стати нагадуванням про те, що жодна кількість підставних компаній або заплутування не зупинять [...] переслідування тих, хто прагне незаконно дістати доступ до контрольованих технологій", – заявив прокурор США Даміан Вільямс.

ТАСС пише, що Марченка заарештували у вересні 2023 року. Адвокат росіянина заявив, що апеляції на рішення суду у США не подаватиме.