У США розглядають можливість завдавання потужнішого порівняно з торішнім удару по Сирії – ЗМІ

Джерела NYT очікують, що удар по Сирії буде потужнішим, ніж у 2017 році
Фото: ЕРА

Президент США Дональд Трамп і його радники вважають, що лише потужніший удар по Сирії зможе стати фактором стримування проти подальшого використання сирійською владою хімічної зброї, повідомляє The New York Times.

10 квітня президент США Дональд Трамп і його радники обговорили можливість удару по Сирії, який буде потужнішим, ніж обстріл крилатими ракетами аеродрому Шайрат у 2017 році. Про це пише The New York Times із посиланням на джерела.

У Середземному морі базуються кораблі ВМС США, здатні обстріляти об'єкти у Сирії із застосуванням ракет, які вже використовували минулого року. Проте у Білому домі вважають, що фактором стримування від подальшого використання хімічної зброї проти мирних сирійців може бути тільки ескалація сили.

Джерела New York Times очікують, що удар по Сирії у будь-якому разі буде потужнішим, ніж у 2017 році. Імовірні варіанти атаки кількох цілей і завдавання ударів протягом більш ніж одного дня.

7 квітня 2017 року США у відповідь на хіматаку в Хан-Шейхуні випустили понад 50 ракет "Томагавк" по сирійській авіабазі в Хомсі. В армії Асада заявили про шістьох загиблих унаслідок атаки, у Сирійській обсерваторії із прав людини – про чотирьох.

7 квітня 2018 року волонтери і рятувальники повідомили, що в Сирії вертоліт скинув бочкову бомбу із хімічною речовиною на місто Дума у Східній Гуті, унаслідок хіматаки загинуло від 70 до 100 осіб.

Трамп назвав главу Сирії Башара Асада "твариною", зазначивши, що за хімічну атаку також несуть відповідальність Іран і Росія.

9 квітня глава Білого дому попередив, що Вашингтон планує протягом найближчих 24–48 годин ухвалити рішення щодо відповіді на інцидент у Думі.

За даними низки американських ЗМІ, цього самого дня до берегів Сирії прибув американський есмінець USS Donald Cook, оснащений 60 крилатими ракетами "Томагавк". За кілька днів до нього може приєднатися USS Porter.

10 квітня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що ймовірні удари країн Заходу по цілях у Сирії союзників офіційного Дамаска не торкнуться.

Ліванське радіо Sawt Beirut повідомило, що в різних регіонах Сирії спостерігають поспішну евакуацію військ і елементів військової інфраструктури сил Асада в очікуванні удару США.