У США розслідують імовірне шахрайство з боку Трампа

Верховний суд США вважає, що Трамп має відкрити фінансові документи і податкові декларації
Фото: EPA

Президента США Дональда Трампа підозрюють у заниженні вартості його активів і спробі зменшити податки.

Окружний прокурор Мангеттену Сайрус Венс – молодший розслідує ймовірне страхове і банківське шахрайство з боку президента США Дональда Трампа. Про це 4 серпня повідомляє BBC.

Ще в серпні минулого року прокурор подав клопотання про надання персональних і корпоративних податкових даних президента. Цей запит є частиною розслідування, яке було сфокусовано на ймовірних хабарях за мовчання порноактриси Стормі Деніелс і колишньої моделі Playboy Карен Макдугал, які стверджували, що мали стосунки із Трампом.

Однак тепер юристи Венса-молодшого заявили, що обвинувачення у "злочинній діяльності" Trump Organization датуються "більш ніж десятиліттям" і стосуються не тільки виплат жінкам за мовчання.

Прокурори цитували статті у ЗМІ про ймовірне банківське і страхове шахрайство у Trump Organization та свідчення в Конгресі колишнього адвоката президента Майкла Коена, який заявив, що Трамп знижував вартість активів, намагаючись зменшити податки.

Справа, що стосується виплат Трампом грошей порноактрисі Стефані Кліффорд, відомішої як Стормі Деніелс, почалася 2018 року. Вона розповідала, що 2011 року їй погрожували, змушуючи мовчати про зв'язок із Трампом. За словами актриси, вона мала стосунки з ним 2006 року (тоді він уже був одружений із Меланією), але представники американського президента цю інформацію заперечили.

Юрист Трампа Майкл Коен заявив, що 2016 року заплатив Кліффорд, але не уточнив мети грошової компенсації. У Білому домі повідомили, що актриса програла суд, намагаючись домогтися скасування угоди про мовчання. Після цього Кліффорд запевнила, що готова повернути президентові США $130 тис. за право розповідати про їхній роман.

Трамп стверджував, що не знав про виплати порноактрисі.

4 листопада федеральний апеляційний суд у Нью-Йорку відхилив скаргу Трампа на рішення суду нижчої інстанції, який зобов'язав главу Білого дому надати його податкові декларації за 2011–2019 роки за запитом Венса. Адвокати глави Білого дому оскаржили рішення у Верховному суді.

На відміну від колишніх президентів, Трамп відмовляється оприлюднити свою податкову інформацію. Окружний суд Вашингтона у травні 2019 року зобов'язав бухгалтерську фірму Mazars передати Конгресу США наявні в неї фінансові звіти американського президента. Юридична команда Трампа оскаржила це рішення.

9 липня Верховний суд США дійшов висновку, що Трамп не має недоторканності від повістки, що зобов'язує його та його юридичних представників відкрити фінансові документи і податкові декларації за запитом Венса.