У Telegram виявили ботів, які генерують фейкові фото голих жінок. Найчастіше ними користуються росіяни

70% користувачів Telegram-ботів – жителі Росії
Фото: depositphotos.com

До липня 2020 року мережа Telegram-ботів згенерувала й опублікувала більше ніж 100 тис. фейкових оголених зображень.

У Telegram виявили мережу ботів, які за запитом генерують підроблені зображення оголених людей. Про це 20 жовтня повідомило The Verge, посилаючись на дослідження компанії з безпеки Sensity.

Дослідники Sensity виявили, що до липня 2020 року було згенеровано й опубліковано понад 100 тис. зображень у загальнодоступних каналах Telegram (це означає, що загальна кількість згенерованих зображень, включно з тими, які ніколи не передавали, і створеними з липня, набагато вища). За словами представників Sensity, більшість користувачів цих каналів, приблизно 70%, – із Росії та сусідніх країн. The Verge з'ясувала, що багато каналів, досліджених компанією, досі активні.

Користувачі, які взаємодіють із цими ботами, кажуть, що переважно створюють оголені фото жінок, яких вони знають, використовуючи зображення, узяті із соціальних мереж.

Ботів можна використовувати безкоштовно, але в такому разі вони роблять фальшиві зображення з водяними знаками або тільки частково. Потім користувачі можуть оплатити повну версію зображення. Власники каналів пропонують заплатити 100 рублів (36 грн) за створення 100 підроблених оголених зображень без водяних знаків протягом семи днів. Sensity заявляє, що на деяких зображеннях, згенерованих ботами, є неповнолітні.

Програмне забезпечення, використовуване для створення цих зображень, відоме як DeepNude. Уперше воно з'явилося в мережі в червні минулого року, але його творці закрили свій вебсайт за кілька годин після того, як на нього звернули увагу ЗМІ. Вони пояснили це тим, що "ймовірність того, що люди зловживатимуть ним, занадто висока".

Дослідники Sensity кажуть, що більшість людей, які застосовують цих ботів, передусім зацікавлені у використанні порнографії. Однак ці зображення і відео також можна використати для вимагання, шантажу, переслідувань і багато іншого.