У Туреччині за запитом РФ затримували ведучу телеканала ATR. Чубаров заявив, що Росії не місце в Інтерполі

Халілову затримували після прильоту з Хорватії, зазначив Чубаров
Фото: Gulsum Halilova / Facebook
У турецькому місті Стамбул за запитом Росії затримали телеведучу українського кримськотатарського телеканала ATR Гульсум Халілову, повідомив 28 жовтня у Facebook заступник гендиректора телеканала Айдер Муждабаєв.

"Ганьба правоохоронним органам Турецької Республіки! У Стамбулі за запитом російських спецслужб затримана відома українська кримськотатарська журналістка, ведуча телеканала ATR Гульсум Халілова. Вимагаємо негайно звільнити нашу колегу", – написав він.

Пізніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров поінформував у Facebook, що Халілову відпустили.

"Вчора вночі в аеропорту Стамбула після прильоту з Хорватії була затримана за російським запитом в Інтерполі відома кримськотатарська журналістка. [...] Наразі Гульсум Халілова звільнена, їй дозволили в'їхати на територію Туреччини", – написав він.

Голова Меджлісу зазначив, що процедури в Інтерполі "вимагають від держав-членів їх дотримуватись" і "затримання – це ще не арешт і тим більше не видача".

"Але в будь-якому разі це принизливо для тих, кого затримують незаконно. У цьому випадку – відповідно до сфальсифікованих Росією матеріалів. Кажу це, спираючись на свої два випадки подібних інцидентів, як із Гульсум Халіловою, за останні сім років. І обидва рази мене також затримували за сфальсифікованими запитами Росії", – пояснив Чубаров.

Він вважає, що "не так слід звинувачувати правоохоронні органи держави, які вимушені реагувати на запити до Інтерполу з боку Росії, а вимагати від держав – членів Інтерполу негайно позбавити Росію членства в цій організації".

"Це ганьба для всіх цивілізованих держав, коли вони миряться з тим, що терористична держава Росія все ще є членом Інтерполу, а вони – цивілізовані держави – виконують запити держави-терориста", – заявив Чубаров.

Контекст:

Членами Інтерполу є 194 країни. Штаб-квартира організації розташована у Франції.