У Вашингтоні відкрили площу Нємцова

На церемонії відкриття зібралися десятки учасників
Фото: Fenit Nirappil / Twitter

Квартал по Вісконсін-авеню між Девіс-стріт і Едмундс-стріт у Вашингтоні сьогодні офіційно назвали площею Бориса Нємцова.

Сьогодні у Вашингтоні відбулося урочисте відкриття площі Бориса Нємцова, названої так на честь російського опозиціонера, застреленого у Москві в лютому 2015 року. Про це повідомляє видання The Hill.

На церемонії відкриття зібралися десятки учасників. Вона була приурочена до третьої річниці з дня вбивства політика.

Міськрада ухвалила резолюцію 9 січня. Назву "Борис Нємцов Плаза" матиме квартал по Вісконсін-авеню, між Девіс-стріт і Едмундс-стріт.

Із пропозицією назвати ділянку Вісконсін-авеню біля посольства РФ іменем Нємцова виступив у лютому 2017 року сенатор Марко Рубіо. Він заявив, що "Борис Нємцов Плаза" буде постійним нагадуванням режиму президента РФ Володимира Путіна, що "голоси дисидентів продовжують жити, а захисники свободи не будуть мовчати".

Нємцова застрелили біля Кремля пізно ввечері 27 лютого 2015 року.

13 липня 2017 року Московський окружний військовий суд визнав винним у вбивстві політика колишнього бійця батальйону "Север" Заура Дадаєва. Він дістав 20 років колонії суворого режиму.

Співучасники Дадаєва, брати Анзор і Шадід Губашеви, дістали 19 і 16 років колонії відповідно, Темірлан Ескерханов – 14 років, Хамзат Бахаєв – 11 років.

За версією слідства, убивство Нємцова було замовним і за його виконання Дадаєву пообіцяли 15 млн руб. Організатором злочину, вважають у Слідчому комітеті РФ, був водій командира Дадаєва в чеченському батальйоні "Север" Руслан Мухудінов.

Адвокат сім'ї Нємцова Вадим Прохоров уважає, що Мухудінов не міг бути замовником злочину.