У ВООЗ назвали дві країни, де не розпочали вакцинації проти COVID-19

Гебреєсус: Усі країни розпочали вакцинацію, за винятком двох
Фото: EPA
У світі залишилося дві країни, де не розпочали вакцинації проти COVID-19. Про це повідомив гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус 12 листопада, пише пресслужба ВООЗ.

"Усі країни розпочали вакцинацію, за винятком двох: Еритреї та Корейської Народно-Демократичної Республіки", – сказав він.

Гебреєсус поскаржився на нерівномірний розподіл вакцин у світі, зазначивши, що більшість країн готова проводити щеплення, але вони чекають на вакцини.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Масову вакцинацію проти коронавірусної інфекції у світі розпочали наприкінці 2020 року. За даними Bloomberg, у світі зробили понад 7,42 млрд щеплень проти коронавірусу, вакцинацію розпочали у 184 країнах. Водночас агентство зазначає, що розподіл вакцин у світі був нерівномірним і країни та регіони з найвищими доходами вакцинуються в понад 10 разів швидше, ніж країни з найнижчими доходами.

Влада КНДР публічно заявляла, що у країні немає епідемії коронавірусу, водночас там вжили суворих заходів для запобігання його поширенню. Зокрема, там заблоковано цілі міста та округи, скасовано великі культурні заходи, заборонено поїздки між провінціями.

У лютому Північна Корея надіслала запит на отримання вакцини проти коронавірусу в межах глобального механізму COVAX. У межах програми КНДР мала отримати понад 1,9 млн доз вакцини. За даними ЗМІ, північнокорейського лідера Кім Чен Ин, його родину та високопосадовців наприкінці 2020 року вакцинували експериментальною китайською вакциною проти COVID-19.

Всесвітня організація охорони здоров'я станом на кінець червня не знала про жоден випадок коронавірусу у КНДР.

У липні ЗМІ повідомляли, що перемовини КНДР із Глобальним альянсом щодо вакцин та імунізації про постачання вакцин проти коронавірусу зайшли у глухий кут.