У ВООЗ заявили про брак вакцин проти коронавірусу для програми COVAX

У світі зробили понад 2 млрд щеплень проти коронавірусу
Фото: EPA
Брак вакцин проти коронавірусу, які передають через глобальний механізм COVAX, у червні – липні може підірвати ефективність розгортання кампанії з вакцинації. Про це заявив помічник гендиректора ВООЗ Брюс Ейлвард 4 червня, повідомляє AFP.

За його словами, у межах COVAX уже передали понад 80 млн доз вакцини у 129 країн і територій, але це на 200 млн менше, ніж потрібно.

Ейлвард сказав, що у ВООЗ "готуються до браку", якщо не отримають цих доз.

Він заявив, що обіцянки пожертвувати для COVAX 150 млн доз вакцин були "добрим початком, але є дві проблеми. Перша – мало уваги приділяють періоду червень – липень, тому є ризики пробілу. Другою проблемою є загалом обсяг вакцин, які постачають.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Масову вакцинацію почали у світі наприкінці 2020 року. Станом на 5 червня у світі зробили понад 2 млрд щеплень, вакцинацію почали у 176 країнах.

В Україні вакцинація стартувала 24 лютого. Станом на 5 червня першу дозу вакцини ввели майже 1,2 млн осіб, завершило імунізацію (мають дві дози) 145,8 тис. осіб.