У Воронежі прогриміло два вибухи, місцева влада повідомила про знищення розвідувального безпілотника

На місце інциденту прибула опергрупа МНС
Фото: depositphotos.com

У Воронежі вранці 27 квітня пролунало два вибухи. Про це повідомляє російський ТАСС із посиланням на помічника оперативного чергового з цивільної оборони та захисту від надзвичайних ситуацій у Совєтському районі Воронежа.

За його словами, "удари" зафіксували біля мікрорайону Шилово. На місце інциденту прибула опергрупа МНС.

Місцеві жителі повідомляють, що чули вибухи приблизно о 4.40.

За словами губернатора Воронезької області Олександра Гусєва, "система ППО виявила й успішно знищила малогабаритний розвідувальний БПЛА".

Він також додав, що життю та здоров'ю жителів регіону ніщо не загрожує.

Мікрорайон Шилово розташований неподалік військового аеродрому Балтимор. Воронезька область межує з Україною.

Контекст:

Після нападу РФ на Україну у прикордонних з Україною російських областях сталося кілька інцидентів – зокрема вибухи та пожежі на складах боєприпасів і нафтобазах.

29 березня під Бєлгородом сталися вибухи на складі з боєприпасами. Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив, що причиною стала пожежа. Одразу після інциденту державні російські ЗМІ написали, що пожежа спалахнула через "людський фактор", але 7 квітня Слідком РФ звинуватив у події Україну. Відомство заявило, що Бєлгородську область обстріляли з території Харківської області за допомогою ракетного комплексу "Точка-У" і що внаслідок інциденту постраждало восьмеро людей, а також було зруйновано склад і пошкоджено 21 одиницю техніки.

У ніч на 1 квітня у Бєлгороді спалахнула пожежа на нафтобазі, яка належить "Роснефти". Жителів кількох вулиць евакуювали. Гладков стверджував, що пожежа розпочалася "внаслідок авіаудару з двох вертольотів Збройних сил України, які зайшли на територію Росії на низькій висоті". Цю саму версію повторив Слідком РФ.

Україна не підтверджувала причетності до інцидентів. Радник керівника Офісу президента України (ОПУ) Олексій Арестович підкреслив, що всю відповідальність за те, що відбувається на території РФ, несе її керівництво – всі питання до нього. Ще один радник керівника ОПУ, Михайло Подоляк, назвав те, що відбувається у Брянську та Бєлгороді, кармою. "Постійні "виробничі ексцеси". І як тут не повірити в карму за вбивства українських дітей?" – написав він у Twitter.

У російському оборонному відомстві побачили "спроби диверсій та завдання ударів українськими військами по об'єктах на території РФ". На брифінгу 13 квітня офіційний представник міноборони РФ Ігор Конашенков заявив, що "якщо такі випадки триватимуть, то збройні сили Російської Федерації завдадуть ударів по центрах ухвалення рішень, зокрема в Києві". В ОПУ допустили удар у відповідь по РФ у разі удару по Києву.